Peter Handzuš Rôzne

Záchranná akcia v jaskyni trvala skoro štrnásť hodín

V jaskyni Javorinka sa zranil český jaskyniar, pomáhalo mu 20 záchranárov.

V sobotu popoludní požiadal prostredníctvom tiesňovej linky HZS 18300 o pomoc český jaskyniar. Jeho kolega si pri pohybe v jaskyni Javorinka v Javorovej doline poranil pravú dolnú končatinu a nebol schopný samostatne pokračovať. Ďalší dvaja členovia skupiny ho zateplili a núdzovo ošetrili. Na pomoc vyrazila skupina 20 záchranárov HZS, špecialistov na jaskynnú záchranu. Za použitia snežných skútrov sa záchranári dostali ku vchodu do jaskyne. Pokiaľ sa dostali k jaskyni, bojovali so silným vetrom a mrazom na hranici –20 stupňov.

V jaskyni síce na nich čakalo stabilných zhruba 8 stupňov nad nulou, ale stopercentná vlhkosť a hodiny ťažkej technickej i fyzickej práce. Pacient sa nachádzal približne jeden kilometer od vstupu do jaskyne v komplikovanom jaskynnom prostredí. Po príchode záchranárov na miesto úrazu mu bola poskytnutá odborná zdravotná starostlivosť. Na jeho transport musela byť použitá špeciálna záchranárska technika, rôzne traverzy, lanové premostenia a lanové postupy aj za použitia protiváhy.

Zraneného jaskyniara sa podarilo dostať na povrch dve hodiny po polnoci a nasledoval pozemný transport do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia. Pacient bol odovzdaný do lekárskej starostlivosti v popradskej nemocnici krátko po štvrtej hodine rannej. Celá záchranná akcia trvala skoro 14 hodín a komplikovali ju nepriaznivé poveternostné podmienky. Na záchrannej sa akcii sa podieľali aj dvaja miestni jaskyniari, ktorí sa výraznou mierou pričinili o rýchly priebeh záchrannej akcie. Záchrana v jaskynnom prostredí nie je častá, ale patrí spolu so stenovými záchrannými akciami medzi najnáročnejšie. HZS má jaskynnú skupinu záchranárov, ktorá pravidelne nacvičuje záchranné postupy v takomto náročnom teréne, čo sa odzrkadlilo aj na profesionálnom výkone pri tomto zásahu.

Poprad24 informovalo OS HZS.

Foto: hzs.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM