Kultúra

Začína sa filmový festival: Ponúkne rekordný počet minút, premietať budú aj v Poprade

Diváci uvidia deväť slovenských filmov, najväčšie zastúpenie má francúzska produkcia, ktorá má v súťaži 12 snímok.

Ilustračný obrázok k článku Začína sa filmový festival: Ponúkne rekordný počet minút, premietať budú aj v Poprade
Zdroj: Unsplash.com

Rekordný počet festivalových minút tento rok prináša Medzinárodný festival horských filmov (MFHF), ktorý sa pod Tatrami začína v stredu.

Riaditeľka festivalu Mária Hámorová uviedla, že v 16 filmových blokoch uvidia diváci takmer 60 filmov. Po troch rokoch protipandemických opatrení nebude festival v online forme, až 1 822 filmových minút v rámci 31. ročníka tak uvidia návštevníci naživo.

„Čaká nás naozajstný filmový maratón. Premietať budeme vo veľkej zasadačke na mestskom úrade a v Kine Tatran v Poprade, a tiež v Kine Iskra v Kežmarku a Kine Mier v Spišskej Novej Vsi,“ upozornila Hámorová s tým, že diváci uvidia 56 súťažných filmov i nesúťažnú snímku Everest – od hladiny mora na vrchol.

Uvidíme aj animovaný film

Tá mapuje legendárny príbeh Tima Macartneyho-Snapea, prvého človeka, ktorý vlastnými silami dokázal vystúpiť od hladiny mora na vrchol najvyššej hory sveta.

„Chýbať nebude rozprávka o tak trochu inej princeznej, o našej snowboardistke Klaudii Medlovej a máme aj jeden animovaný film zo španielskej produkcie,“ doplnila riaditeľka.

Diváci uvidia deväť slovenských filmov, najväčšie zastúpenie má francúzska produkcia, ktorá má v súťaži 12 snímok. Súťažné filmy bude hodnotiť trojčlenná medzinárodná porota v čisto mužskom zložení. Aldo Audisio z Talianska bol členom poroty vôbec prvého MFHF.

„Svojím širokým záberom sa prostredníctvom siete medzinárodných kontaktov pričinil o šírenie povedomia o horskej kultúre. Okrem iného spolupracoval pri rozbiehaní viacerých festivalov a bol tiež jedným z tvorcov a neskôr aj koordinátorom Medzinárodnej aliancie pre horský film,“ priblížila Hámorová.

Výstava aj besedy

Ďalším z porotcov je Michael Dillon z Austrálie, ktorý na prvom ročníku MFHF získal Grand Prix za film Everest – Sea to Summit.

Dodnes pôsobí ako kameraman, podieľal sa na vzniku vyše stovky dokumentov o divočine a dobrodružstve a sám je tvorcom niekoľkých diel.

Trojicu dopĺňa Daniel Buriac z Rumunska, vyštudovaný filmový režisér a jeden z najúspešnejších rumunských producentov.

Súčasťou festivalu, ktorý vyvrcholí v nedeľu 15. októbra odovzdávaním cien pre najlepších, bude tiež výstava a tradične aj besedy s hosťami.

ilustračné foto

Zdroj: Facebook.com/Ivett Moravská
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM