Martin Sýkora Kultúra

Zamagurské folklórne slávnosti zmenia tvár: Tri koruny nahradia kúpele

Obľúbené folklórne podujatie v Červenom Kláštore dostalo k jubileu darček. Zmení sa miesto, charakter ostane.

Ilustračný obrázok k článku Zamagurské folklórne slávnosti zmenia tvár: Tri koruny nahradia kúpele
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Jubilejný 40. ročník Zamagurských folklórnych slávností (ZFS) v Červenom Kláštore prinesie tento rok viacero noviniek. Medzi tie najvýznamnejšie patrí zmena miesta konania festivalu. Ten sa presunie z amfiteátra pod pohorím Tri Koruny do kúpeľov Smerdžonka.

„Tento ročník bude výnimočný nielen okrúhlym výročím, ale aj zmenou miesta konania festivalu, profesionálnymi umelcami a remeselníkmi z celého Slovenska či tradičnou domácou kuchyňou a ľudovou hudbou na každom rohu festivalu,“ uviedla Zuzana Barilová z Podtatranského osvetového strediska v Poprade.

ZFS sa vyšpecifikovali už počas minulých ročníkov. „Organizátori sa vždy snažia pripraviť niečo zaujímavé pre divákov a návštevníkov festivalu, aby uspokojili chute domácich fajnšmekrov. Touto cestou chceme pokračovať a neustále prinášať a ukazovať to, čo je dobré a čo sa ľuďom páči,“ uviedol riaditeľ festivalu Peter Šuca.

Veľký vplyv na festival má aj počasie. Návštevníci vedia, že voda z nebies tu môže začať padať kedykoľvek. „Zamagurie je prekrásnym kútom nášho Slovenska, ale bez pekného počasia len ťažko niekto príde do prírodného prostredia Pieninského národného parku. Aj preto sme využili zázemie, ktoré ponúkajú kúpele Smerdžonka v Červenom Kláštore,“ doplnil riaditeľ festivalu.

Počas trojdňového festivalu čaká návštevníkov bohatý kultúrny program. V piatok 17. júna sa od 14.00 h predstavia domáce folklórne súbory a skupiny, o 17.00 h je naplánovaná svätá omša v kostole Nanebovzatia Panny Márie a o 21.00 h sa v priestoroch kúpeľov uskutoční koncert speváka Adama Ďuricu.

„V sobotu 18. júna sa od ranných hodín bude konať trh remesiel, od 14.00 h bude otvárací program jubilejného ročníka 40. ZFS. Počas neho vystúpia folklórne súbory a súbory nielen zo Slovenska, ale aj z Poľska a Českej republiky,“ informovala Barilová. Počas nočného programu sa predstaví Poddukelský umelecký ľudový súbor z Prešova.

„V nedeľu 19. júna sa o 10.30 h uskutoční program detských folklórnych súborov a od 14.00 h je na programe záverečný program festivalu,“ doplnila Barilová. Hlavným organizátorom podujatia je Podtatranské osvetové stredisko v Poprade. Spoluorganizátormi je obec Červený Kláštor, mesto Spišská Stará Ves a nezisková organizácia Cyprian z Červeného Kláštora. Slávnosti sa budú konať 17.-19. júna.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM