Iné športy

Žampa má zlé dojmy iba z hotelového ostbloku

Adam Žampa povedal na MS v Schladmingu veľké slovo a ak mu bude priať zdravie a šťastie, určite nebolo posledné. Jeho výkony na uplynulom lyžiarskom vrchole sú veľkým prísľubom. Je evidentné, že sa zlepšuje zo sezóny na sezónu, nie je žiadna lyžiarska kométa, ale systematický pracujúci talent.

Ilustračný obrázok k článku Žampa má zlé dojmy iba z hotelového ostbloku
Zdroj: TASR

Dvadsaťdvaročný slovenský borec má silné súťažné povedomie. Vystupuje so sebadôverou ale s nutnou dávkou skromnosti, je cieľavedomý. Takto ho hodnotí odborná verejnosť. „Medzi mužmi je to úplne iné, ako v ženskej kategórii. Tu sa nerodí slalomárska kométa tak často. Chce to najmä trpezlivosť, krok za krokom. Chcel by som, aby som sa pravidelne presadzoval v obrovskom slalome a slalome v prvej tridsiatke Svetového pohára,“ zdôrazňuje pre TASR Žampa. Vrcholné podujatia, to je o inom. V redukovanej konkurencii a v jednorázovom charaktere súťaží sa mu málilo aj 20. miesto. Preto v 2. kole slalomu z 24. priečky zaútočil a zaiste preto i uspel na 15. miesto. Samozrejme, hral s ním aj kus šťastia, ale on oň bojoval ako lev.

Zdolať na MS v jednej jazde všetkých, teda úplne všetkých, aj majstra sveta, to nie je len tak. Na šampionáte ide väčšina pretekárov na maximálne možné riziko. Tak ako mal Žampa v 1. kole nevýhodu rozbitej trate, tak ju mali v druhej jazde superfavoriti. K silnému súťažnému povedomiu patrí aj fakt, že slovenský lyžiar s tým počíta a podľa toho sa zariadi. Ako sám vravel, svoju jazdu „podržal“ iba v strednej časti, aj to len v pár extrémnejších bránkach na zradnom prelome, ináč šiel ako neriadená strela. Ba riadená – túžbou nebyť priemerný. „Ukázalo sa, že na to mám. Len k tomu treba viac šťastia a zdravie. Treba drieť a potom to príde.“

Hovorí z neho aj skúsenosť okutá už dlhším kamarátstvom s Veronikou Velez-Zuzulovou. Slovenská slalomárska hviezda mu je vzorom, ako sa trpezlivo bojuje najprv o prvé body, potom o prieniky do širšej špičky, zásahy na stupňoch a napokon i o víťazstvá. Zuzulová na dokonalé triumfy čakala dlho, ale nie so založenými rukami a ani Žampu nesmú odradiť prípadné výpadky, navyše v slalome také bežné.

Žampa bude mať na MS v Schladmingu dlhotrvajúce spomienky. Na organizáciu a atmosféru jedinečného podujatia, aké vie zorganizovať iba krajina lyžiarskeho národa. Tieto veci mladý Slovák ocenil, ale jedna vec ho škrela: „Jediná vec, s ktorou nie som spokojný je to, že nás stále berú ako taký ostblok. Ako keby neverili tomu, že aj na Slovensku môžu vyrásť pretekári, ktorí patria do svetovej špičky. Svedčí tom aj naše ubytovanie. Náš vidiecky penzión sa nedal porovnať s hotelmi, v akých bývali napríklad Švajčiari alebo Francúzi. Ten organizátor sa asi vždy snaží ušetriť na tých papierovo slabších krajinách. Tieto výpravy bývajú v najhorších hoteloch. Ale prečo, keď cena je rovnaká? Pritom čo sa týka nás, Veronika má špičkové výsledky, ja sa k svetu približujem a dúfam, že ešte ukážeme všetkým, že aj na Slovensku mám výborné lyžovanie.“

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM