Peter Handzuš Kultúra

Zaniknutá osada Šoldov vydáva svoje poklady. Budú hľadať aj Jánošíkov poklad

Zaniknutá osada Šoldov severozápadne od obce Štrba pomaly odkrýva ďalšie svoje poklady. Odborníci z Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied z Nitry tu v spolupráci s miestnym odborom Matice slovenskej ukončili výskum, v rámci ktorého sa podarilo objaviť niekoľko vzácnych artefaktov

Ilustračný obrázok k článku Zaniknutá osada Šoldov vydáva svoje poklady. Budú hľadať aj Jánošíkov poklad
Zdroj: TASR

„Zo štvortýždňového výskumu bol nakoniec šesťtýždňový a ešte sme neskončili, pretože budúci týždeň musíme pokračovať v odkrývaní jednej archeologickej sondy. Vo vlhkom prostredí v priekope sa nám podarilo objaviť množstvo paleobotanického materiálu,“ uviedol Marián Soják z AÚ SAV v Nitre.

Výskum odštartoval v máji, kedy sa postupne robili sondy a odkrýval sa areál zaniknutého kostola. Na východnej strane objavili archeológovia priekopu, v ktorej sa zachovali drevené trámy, z čoho vyplýva, že sa tam nachádzala nejaká konštrukcia. Našla sa tam tiež krstiteľnica, kríž z pieskovca, či kožená topánočka zvaná krpec a niekoľko mincí. Najstaršia keramika, ktorú tu objavili, pochádza z 13. storočia, pri pôvode všetkých nálezov však dominuje 14. a 15. storočie.

„Práve objav koženej topánočky nás prekvapil, keďže obuv sa tak často nenachádza na archeologických náleziskách, čaká ju konzervácia v Otrokoviciach v kožiarskom ústave,“ doplnil Soják.

Osada zanikla v polovici 15. storočia

Archeológom sa podarilo sondami overiť aj základy zaniknutého kostola a zvyšky prikostolného cintorína. Vzorky z dreva, ktoré tu našli, budú podrobené rozboru, aby sa zistil čas, kedy bolo použité na výstavbu kostola a možno aj iných častí zaniknutej osady.

„Už teraz máme odkrytý pôdorys kostola, vieme zhruba aký bol veľký. Bol približne 25 metrov dlhý, ide o stredne veľký kostol a bol z väčšej časti rozobraný. Vieme tiež, že gro osídlenia tohto územia sa datuje do 14. a 15. storočia, a že pravdepodobne v 60. rokoch 15. storočia táto osada aj zanikla,“ dodáva Soják.

Na samotnom výskume sa zúčastnil aj riaditeľ AÚ SAV v Nitre Matej Ruttkay, ktorý má pod Tatrami korene. „Spolu s profesorom Bohuslavom Novotným som sa tu zúčastnil mnohých archeologických výskumov, aj na neďalekej zaniknutej lokalite Hrachovisko, čo ma osobne viaže k tomuto prostrediu,“ konštatoval Ruttkay.

Dodal, že na začiatku sa obávali, že výskumy, ktoré tu prebiehali v 50. rokoch minulého storočia, kedy boli metódy drastickejšie, poškodia toto prostredie a zničia ho. Opak bol pravdou a výskumníkom sa podarilo objaviť množstvo vecí, ktoré budú skúmať na budúci rok. „Ide práve o sústavu drevenej konštrukcie, drevených trámov, čaká nás ešte veľa práce,“ dodal.

Existenciu kláštora zatiaľ nepotvrdili

Údajne sa v lokalite Šoldov nachádzal aj Benediktínsky kláštor, čo však zatiaľ výskum nepotvrdil, skôr sa tu objavujú opevnenia spájané s bratríckymi vojskami. Na budúci rok chcú archeológovia vo výskume pokračovať a pripraviť projekt na propagáciu Šoldova. V budúcnosti tu možno vytvoria aj akúsi archeodedinu a chodník vedúci z diaľničného odpočívadla. Táto lokalita bude podľa výskumníkov i miestnej samosprávy zaujímavá aj pre turistov.

Nájdu Jánošíkov poklad?

„Na históriu sú Štrbania veľmi hrdí a teraz odkrývame aj tie najtajnejšie tajomstvá našej histórie. O kostolíku a zaniknutej osade sme veľa počuli od našich starých rodičov a teraz sa nám toto dedičstvo postupne aj odkrýva,“ zhodnotil starosta obce Štrba Michal Sýkora, ktorý verí, že postupne sa vďaka výskumu podarí objaviť aj poklad, ktorý neďaleko Šoldova podľa legendy zakopal Jánošík.

Výskum v lokalite veľmi vrúcne prijali aj miestni obyvatelia, ktorí pomáhali pri prácach a starali sa o výskumníkov. „Prítomnosť občanov vítame, pretože mnohí ľudia nám prišli pomôcť odkrývať základy kostola i kostry, ktoré sme tu objavili. Aj im patrí poďakovanie, ten záujem nás teší, pretože my archeológovia nerobíme vykopávky, aby sme objavili nálezy a dali ich do šuplíka, ale aby sme ich posunuli ďalej a rozšírilo sa tak národné povedomie u nás,“ uzavrel Soják.

V zaniknutej osade Šoldov pracujú archeológovia. Chcú zistiť pôvod kostola
17
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM