Monika Vengrínová Hokej

Zápasy play off sú v Poprade zachránené. Poslanci schválili prenájom obrazovky za 1920 eur na zápas

Situácia okolo veľkoplošnej obrazovky, ktorej vlastníkom sa stala súkromná bratislavská firma, a ktorá požaduje za jej používanie od mesta Poprad vysoké nájomné, prinútila mestskú samosprávu zvolať mimoriadne zastupiteľstvo. V rámci neho poslanci prenájom schválili.

Ilustračný obrázok k článku Zápasy play off sú v Poprade zachránené. Poslanci schválili prenájom obrazovky za 1920 eur na zápas
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Súkromná firma kúpila obrazovku v dražbe

Veľkoplošná obrazovka na zimnom štadióne je pozostatkom po klube HC Lev, ktorý hral v Poprade zápasy v rámci KHL. Klub štadión zmodernizoval, nakoľko pôvodný systém bol veľmi zastaraný. Za nový multimediálny systém však dodávateľovi nezaplatil a vznikla tak pohľadávka, ktorú si zhotoviteľ systému uplatnil a systém predal v dražbe. Firma, ktorá systém odkúpila teraz za jeho prenájom žiada nemalé nájomné. O jeho platení, či neplatení museli rozhodnúť poslanci mestského zastupiteľstva.

Prenájom veľkoplošnej obrazovky, na ktorú je napojený kamerový systém pre videorozhodcu napokon mesto schválilo na sezónu 2013/2014 počas zápasov play off a medzištátneho prípravného zápasu pred majstrovstvami sveta Slovensko – Fínsko. Každý zápas tak bude stáť mesto 1920 eur s DPH.

„Je to nešťastie, že sa tento problém objavil tesne pred zápasmi play off. Obrazovka je totiž naviazaná na kamery videorozhodcov, ktoré sú súčasťou celého systému potrebného na uskutočnenie regulárnych zápasov extraligy. Bez nich by sa play off v Poprade hrať nemohlo,“ informoval Milan Baran, viceprimátor mesta Poprad.

Iné riešenie neexistuje

Mesto sa snažilo nájsť aj iné technické riešenia, pre krátkosť času sa však zrealizovať nedajú. Čas neostal ani na riešenie odkúpenia obrazovky od jej terajšieho majiteľa. Takéto odkúpenie by totiž muselo mesto riešiť cez verejnú súťaž.

Firma, ktorá momentálne multimediálny systém vlastní, vie veľkoplošnú obrazovku ovládať na diaľku, čo znamená, že ju zapne, až keď dostane zaplatené. Pôvodne žiadala 2000 eur bez DPH na jeden zápas, po dohode s mestom spustila na 1600 eur bez DPH, čo predstavuje celkovú čiastku 1920 eur s DPH. Pokiaľ tak hokejisti odohrajú napr. desať zápasov v play off, samosprávu to bude stáť takmer dvadsaťtisíc eur.

V ďalšej sezóne mesto zabezpečí vlastný systém

Toto riešenie je preto len dočasné, kým sa nedohrá sezóna. Potom sa bude hľadať iné. Mesto začne pracovať na zabezpečení vlastného systému, v rámci čoho bude hľadať najefektívnejšie riešenie tak, aby bol štadión prevádzky schopný.

„Súčasné riešenie je zlé riešenie, ale musíme ho prijať, aby sme si neurobili hanbu v play off a hlavne v medzištátnom zápase s Fínskom. Po sezóne sa však pripravujeme na všetko, aby sme vedeli dať zimný štadión do takého stavu, aby nás už nemohol nikto prekvapiť nejakým vydieraním,“ dodal primátor mesta Poprad Anton Danko.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM