Monika Vengrínová Rôzne

Zápisy do materských škôl vrcholia. Záujem o popradské škôlky je obrovský

I napriek tomu, že legislatíva umožňuje zapísať dieťa do materskej školy až do 15.marca, oddelenie školstva, mládeže a športu na Mestskom úrade v Poprade na základe skúseností z uplynulého roka sústredilo pozornosť rodičov detí na týždeň od 25.februára do 1.marca.

Ilustračný obrázok k článku Zápisy do materských škôl vrcholia. Záujem o popradské škôlky je obrovský
Foto: Peter Štrbo / Zdroj: Dnes24.sk

„Snažíme sa tým o to, aby sa nenarušoval výchovno-vzdelávací proces počas celého mesiaca a zároveň aby bolo možné uzavrieť aktuálne počty a stav,“ uviedla vedúca oddelenia školstva, mládeže a športu Edita Pilárová. Rodičia, ktorí však z rôznych dôvodov nemôžu zapísať dieťa do škôlky v tomto termíne, majú príležitosť urobiť tak i neskôr. Na zápis by nemali zabudnúť priniesť žiadosť o prijatie a odporúčanie od pediatra. Ak má dieťa aj iné problémy, potrebné je aj odporúčanie centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie.

Do materských škôl sa prijímajú prednostne deti s odkladom z uplynulého roka, predškoláci a potom samozrejme deti vo veku od troch do šiestich rokov. Dieťa, ktoré dovŕši dva roky veku, môže byť prijaté do materskej školy len v prípade personálnych a kapacitných možností zariadenia.

V meste bude pre škôlkárov asi 400 voľných miest

Voľná kapacita sa v materských školách mení každý rok v závislosti od detí, ktoré materskú školu opustia. „Predškolákov máme tento rok 473. O odklad však požiadalo asi 70 rodičov, a tak predpokladaný počet voľných miest v materských školách po odchode predškolákov do škôl je 400,“ hovorí vedúca školstva.

V Poprade je v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta dvanásť materských škôl. Tie sú podľa E. Pilárovej maximálne vyťažené. “Evidujeme obrovský záujem o materské školy, no v porovnaní s inými mestami, kde berú deti vzhľadom na obmedzené kapacity až od veku 5 rokov, sme na tom však ešte relatívne dobre. V minulom roku sme napríklad brali všetky deti od dva a pol roka“.

Tento rok mesto očakáva príchod veľmi silného ročníka 2009. Bude to najsilnejší ročník od roku 2004, podľa štatistických údajov mieri do materských škôl 522 detí narodených v spomínanom roku. Časť tohto silného ročníka, ktorá dosiahla požadovaný vek, prijali do MŠ už v minulom roku, zostávajúca väčšia časť príde na rad teraz.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM