Miroslav Pomajdík Rôzne

Záplavy v Smižanoch a Arnutovciach v obrazoch: Toto dokáže sila prírody...

O 16-tej hodine začala v okolí Spišskej Novej Vsi silná búrka, ktorá prekazila aj slávnostné otvorenie letnej turistickej sezóny. To čo behom krátkej chvíle napáchala v Smižanoch a Arnutovciach je naozaj dych vyrážajúce. Pozrite si fotky a video, ktoré vám dotvoria reálny obraz včerajšej smršte.

Ilustračný obrázok k článku Záplavy v Smižanoch a Arnutovciach v obrazoch: Toto dokáže sila prírody...
Zdroj: Dnes24.sk

„Takto nám zaplavilo ulicu a autá aj pre niekoľkými rokmi. Behom chvíle prišla prívalová vlna a všetko bolo pod vodou,“ posťažovala sa pani Lenka, žijúca na Sídlisku v Smižanoch. Prišli sme sa pozrieť na túto záplavu a naozaj ľutujeme tých, čo tam mali svoje autá. Aj sme prišli s lopatami, aby sme im pomohli odpratávať blato,“ zdôveril sa nám pán Jozef.

Obyvateľka Arnutoviec Dominika sa pre záplavu nedostala do roboty. Takto zhodnotila situáciu v Arnutovciach. „Práve som sa chystala ísť večer do práce, lebo vypomáham každý piatok v jednej miestnej reštaurácii v Spišskej Novej Vsi, keď som však videla zatopené Arnutovce, veľmi rýchlo som pochopila, že dnes sa do práce nedostanem. Voda sa liala z neďalekých kopcov priamo do dediny, ako keby sa tam hore pretrhla nejaká priehrada a pritom sa tam nenachádza ani len potôčik Bolo to fakt hrôzostrašné."

Chronický problém

Takúto pohromu zažili obyvatelia Nálepkovej ulice v Smižanoch a Arnutovčania aj pred niekoľkými rokmi. Prívalová vlna sa valila z neďalekého kopca, na ktorom sa nachádza orná pôda. Pri tak výdatnom daždi nestíha pôda absorbovať toľko vody a vylieva sa v okolitých dedinách. Tým, že je pôda bez stromov, kríkov, voda nemá žiadnu prirodzenú bariéru, ktorá by ju zachytila a tak sa vyleje.

Bolo by naozaj na uváženie, ísť formou vysádzania malých biokoridorov na ornej pôde, ktoré sa tak osvedčili proti povodniam napr. u našich susedov z Českej republiky. Pásy travín, krov a stromov pozdĺž kopcov vedia najlepšie zastaviť valiacu sa vodu, ktorá v kultúrnej krajine nemá žiadne prirodzené prekážky a tak sa pre ňu stáva holá orná pôda doslova tobogánom.

Za niektoré fotky a video ďakujeme miestnym obyvateľom zo Smižian a Arnutoviec, ktorí nám ich poskytli zo svojich osobných archívov.

Zaplavené Smižany a Arnutovce
22
Galéria
Zaplavená hlavná cesta a havarované auto pri obci Arnutovce
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM