Simona Ivančáková Rôzne

Zaručene na vás doľahne nostalgia: 5 hier, ktoré ste sa kedysi v Poprade hrávali možno aj vy

Dnes si to už možno nevieme predstaviť bez tabletov, mobilov a elektronických hier. Popradčania si však zaspomínali na obdobie bez nich a hry, ktoré sa kedysi hrávali. Aj takto sme kedysi dokázali tráviť svoj voľný čas...

Ilustračný obrázok k článku Zaručene na vás doľahne nostalgia: 5 hier, ktoré ste sa kedysi v Poprade hrávali možno aj vy
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Skákanie cez gumu

Zábava, ktorej sa venovali najmä dievčatá. Skákanie cez gumu bolo pred pár rokmi jednoducho „in“. „Moja najobľúbenejšia hra z detstva bolo jednoznačne skákanie cez gumu. Trávili sme tým celé dni a nikdy nás to nenudilo,“ povedala Anna (46). Zároveň dodala, že ako deti skákali jednoducho všade. „Bavili sme sa takto nielen po škole, ale aj cez prestávky v triede,“ dodala.

Chytanie žiab

Kým dievčatá skákali cez gumu, tak chlapci sa v tom čase venovali iným aktivitám. „Spomínam si, že sme ako chlapci chodili chytať žaby. Nikdy sme im neublížili, ale vždy bol najväčší frajer ten, kto chytil za určitý čas najviac žiab,“ zaspomínal si Lukáš (51). Aj keď sa zdá, že táto aktivita bola len krátkodobá, tak to tak nebolo. „Pri močiari sme dokázali stráviť celé hodiny a chodili sme tam denne,“ pousmial sa Lukáš.

Hra o guľky

Ďalšou hrou, s ktorou sa zabávali naše mamy a otcovia bola hra o guľky. Kto v minulosti nemal hlinené guľky a nehral túto hru, tak nezažil asi jedno z najkrajších období vo svojom živote. „Táto hra sa u nás hrala často a viem, že sa mi v nej darilo veľmi dobre. Dostať čo najskôr svoje guľky do jamky. Ten, ktorému sa to ako prvému podarilo, tak sa stal víťazom,“ povedala Lenka (39). Povedala aj to, čo ju v dnešnej dobe mrzí. „Dnes sa s touto zábavou z môjho detstva vôbec nestretávam, čo je možno veľká škoda, lebo deti trávia svoj voľný čas len za počítačmi a televízormi,“ dodala.

Skákanie po kameňoch

Ďalšia hra bude z kategórie zadarmo. Pri nej ste jednoducho nič nepotrebovali, stačil vám len potok s kameňmi. Na svoje časy z detstva si zaspomínal aj Ján (49), ktorý ich prežil na dedine a označil ich za jedni z najkrajších vo svojom živote. A na aké hry si spomenul? „Okrem tradičných hier ako schovávačka sme spolu s chlapcami skákali po kameňoch v potoku. Častokrát sa stalo, že sme spadli do vody a domov sme išli mokrí a zato sme ešte aj dostali na zadok od rodičov. Každopádne to stálo za tú zábavu,“ zaspomínal si Ján. Dodal, že dnešné deti by túto hru asi nepochopili a určite by sa nevedeli zabaviť tak ako sa kedysi zabávali s priateľmi oni.

Cukor, káva, limonáda, čaj a rum

Existovalo mnoho hier, kde stálo jedno dieťa chrbtom k ostatným a hovorilo nejaký text. Jednou z nich bola aj hra Cukor, káva, limonáda, čaj a rum, bum! „Hra, s ktorou som strávila celé detstvo. Naraz nás to hralo aj dvadsať detí z celého okolia. Niekto stál otočený chrbtom k ostatným a hovoril tú odriekanku. V tom čase sme sa mohli pohnúť a keď odznelo bum, tak si sa nemohol pohnúť. Ten, kto prvý prešiel bez pohybu k stene, tak vyhral,“ zalovila vo svojich spomienkach Mária (34).

Čítajte tiež:

Sasanka či Prior na Francisciho… Legendárne obchody zo socíku, ktoré sme navštevovali v Poprade

Romantika v ľadovom dóme je ešte silnejšia než doteraz: Po novom v ňom žiari krásny symbol Vianoc

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM