Monika Vengrínová Kultúra

Žatva sa skončila, prišiel čas dožiniek. V Spišskej Teplici ďakovali za úrodu

Tradičná dožinková slávnosť, ktorá sa koná po žatve, ako poďakovanie za tohtoročnú úrodu sa v Spišskej Teplici niesla v duchu tradícií. Oslavovala celá dedina tak, ako v minulosti pred sto rokmi.

Ilustračný obrázok k článku Žatva sa skončila, prišiel čas dožiniek. V Spišskej Teplici ďakovali za úrodu
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Na tradičné dožinky prišli všetci poľnohospodári, ktorí tu pracujú či pracovali, celá dedina, aby sme spoločne oslávili niečo, čo sa nedá „odžubať“, čo sa nedá zmedializovať, čo sa nedá spopularizovať, pretože zem a Pán Boh vám dá len to, čo ste tam vložili. Takže ja nemôžem mať zamestnancov, ktorí sa hádajú pri žatve, ktorí sa budú dohadovať pri sejbe. Preto som im poďakoval za to, že mám tak úžasný tím. Lebo o tom to je. Dožinky sú festivalom spolupráce, spoločného cieľa a dobrého spojenia s dedinou, s ľuďmi z nej, s družstevníkmi, so zemou a s Pánom Bohom,“ uvažuje predseda Jednotného roľníckeho družstva Spišská Teplica Jan Telenský.

Dožinky začali na radnici, kde starosta ponúkol predsedu Jednotného roľníckeho družstva chlebom a soľou. Okrem toho dostal veniec ako symbol ukončenia žatvy a následne na to sa v slovenskom kroji vydal na rebrináku ťahanom koňmi za sprievodu kapely a obyvateľov obce na družstvo. Tu nechýbala ľudová, ani populárna hudba, dobré jedlo a pitie. Podával sa guľáš a koláče, špeciálne pre túto príležitosť upiekli býka.

Malí aj veľkí tiež mali možnosť prezrieť si poľnohospodárske stroje i celé družstvo, ktorého predsedom je Popradčanom známy Čech, ktorý v našom meste vlastní Aquacity. Jan Telenský si tak splnil sen a zaregistroval si svetovú známku JRD a JZD. „Vy nemôžete toto pomenovanie použiť, pokiaľ neprídete za mnou a ja vám nedám povolenie, že ste natoľko dobrá, že môžete prevádzkovať družstvo, ktoré sa bude vola jednotné roľnícke alebo jednotné zemědělské. Tento sen som mal už ako malý chlapec. Predseda bol totiž v tom čase pán boh. Ale aby som si ho mohol splniť, musel som si kúpiť družstvo. Moje sny nikdy nie sú lacné,“ dodáva s úsmevom na záver Telenský.

dožinky Spišská Teplica 2013
21
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM