Peter Handzuš Správy

Záujem o Športové gymnázium predčil očakávania. O miesta v prvom ročníku sa pobije 65 deviatakov

Novinka v sieti škôl popradského okresu gymnázium so zameraním na šport, ktoré v septembri začne svoju činnosť pri Gymnáziu Kukučínova v Poprade sa ukazuje ako životaschopný projekt.

Ilustračný obrázok k článku Záujem o Športové gymnázium predčil očakávania. O miesta v prvom ročníku sa pobije 65 deviatakov
Foto: Gymnázium Kukučínova

Posledný termín podania prihlášok vypršal 29.2.2016. K tomuto dňu prišli do školy prihlášky od 65 žiakov, ktorí v júni ukončia deviaty ročník základnej školy.

O 28 miest v prvom ročníku športového gymnázia sa v prijímacom konaní „pobije" 41 chlapcov a 23 dievčat. Pestré je športové zastúpenie, najviac sa prihlásilo futbalistov – 15 ( z toho 2 dievčatá), basketbalistov – 10 (4 dievčatá), 8 ašpirantov je z hokeja (1 dievča) a 7 je volejbalistov (4 dievčatá). Prihlásení sú však i plavci, atléti, karatisti, lyžiari…, záujem v podstate dobre mapuje rozšírenosť športov v regióne.

Najviac záujemcov pochádza z Popradu, početné zastúpenie majú Kežmarok i Svit, ďalší adepti sú z obcí regiónu, no i zo Spišskej Novej Vsi, či dokonca z Trebišova. „Ak sa pozrieme na zloženie prihlásených z pohľadu škôl, tak najviac prihlášok prišlo zo ZŠ Komenského – 9, ZŠ Vagonárskej v Sp. Sobote – 8, nasledujú ich ZŠ Jarná – 7 a ZŠ Letná – 5. Nie je to náhoda, práve tieto školy sa dlhodobo a systematicky angažujú vo výchove mladých športovcov,“ informoval riaditeľ Gymnázia na Kukučínovej ulici v Poprade Vladimír Lajčák.

Pozitívnym zistením je, že mladí popradskí športovci sú aj výborní žiaci. Zo 65 prihlásených deviatakov malo v prvom polroku 33 priemerný prospech do 1,5, teda prospeli s vyznamenaním, z nich siedmi dokonca so samými jednotkami. „Prospech im pomôže získať body navyše, no pre konečný rezultát o prijatí musia byť nádejní študenti športového gymnázia úspešní i v Monitore, talentových skúškach a samozrejme špičkovú výkonnosť musia mať i vo svojom športe,“ dodal Lajčák.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM