Rôzne

Zaujímavá lokalita pre letné radovánky: Bagroviská pri Svite chcú prebudovať na rekreačnú zónu

Bagroviská neďaleko Svitu počas horúcich letných dní využívajú ľudia z regiónu na kúpanie. Oficiálne však táto oblasť rekreačnou zónou nie je. Jej rozvoju bráni aj absencia železničného podjazdu, ktorý by slúžil peším, autám i bicyklom. Železnice už pripravili projekt na jeho vybudovanie.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavá lokalita pre letné radovánky: Bagroviská pri Svite chcú prebudovať na rekreačnú zónu
Zdroj: TASR

„O železničnom podjazde sa hovorí už asi 50 rokov, keďže stanica bola vybudovaná na opačnej strane, ako je samotné mesto. Dôvodom ale nebolo to, že by sa niekto pomýlil, ale fakt, že Svit sa mal pôvodne rozvíjať smerom na obec Batizovce. To sa však nestalo a mesto sa rozvíjalo smerom na Poprad,“ objasnil primátor mesta Svit Miroslav Škvarek.

Pôvodne mala byť realizácia podjazdu popod železnicu súčasťou projektu výstavby diaľnice D1 pod Tatrami, to sa však neuskutočnilo. Teraz sa chystá rekonštrukcia železnice na rýchlostnú a tu už je podmienka vybudovania podjazdu. „Železnice pripravili projekt, na základe ktorého by sa zrealizovala výstavba železničného podjazdu pod stanicou, asi 100 metrov od nej smerom na Poprad. Malo by to zahŕňať cestu, po ktorej budú prechádzať nákladné autá popod železnicu, je tam aj chodník a mal by tam byť aj cyklochodník,“ upozornil primátor.

Samospráva už rokovala o tom so železnicami, projekt je vypracovaný a pokiaľ sa nič mimoriadne neudeje, na jeseň by malo byť vydané stavebné povolenie. Realizáciu projektu budú zabezpečovať Železnice SR v rámci modernizácie železničnej trate. „Pokiaľ by to dospelo do štádia stavebného povolenia a budú na to pripravené zdroje, malo by to byť financované zo zdrojov Európskej únie, tak teoreticky by sa to malo stavať na jeseň budúceho roku. Orientačný rozpočet projektu je predbežne stanovený na 12 miliónov eur,“ doplnil Škvarek.  

Tento podjazd by Sviťanom, ale aj návštevníkom či obyvateľom okolitých obcí bezpečne sprístupnil lokalitu za železnicou smerom na Vysoké Tatry. Práve tu sa nachádzajú bagroviská so štrkovými jazerami, ktoré by chcelo mesto Svit v spolupráci s okolitými samosprávami prebudovať na rekreačnú zónu. Okrem mesta Svit sú bagroviská aj na katastrálnych územiach obcí Batizovce, Mengusovce a Štôla. „Je to zaujímavá lokalita, pretože ide asi o jediné kvalitné prírodné kúpalisko široko-ďaleko, kde sa dajú realizovať vodné športy, oddychová zóna, športoviská, priestory pre kultúrne podujatia, kempovanie či rybárov,“ konštatoval Škvarek. V tejto lokalite už bola ťažba štrku ukončená, na rekultivácii jazier by sa mohla podľa neho podieľať aj firma, ktorá tu ťažila. Zároveň je potrebné zrealizovať tam odtok vody, pretože hladina jazier je dosť vysoká a je potrebné ju znížiť aspoň o meter. 

„Táto lokalita sa dá vybudovať takým spôsobom, aby to neslúžilo len našim obyvateľom, ale aj celému regiónu. Hovorili sme o tom aj s primátorom mesta Poprad, ktorý potvrdil, že toto prostredie by mohlo mať regionálny význam i z pohľadu rozvoja cestovného ruchu. Keby som bol veľmi veľký optimista, tak v roku 2018 by to mohlo byť čiastočne zrealizované. Odhliadnuc od toho, už teraz sa tam ľudia kúpu,“ konštatoval Škvarek. Bude však podľa neho potrebné ešte doriešiť otázku enviro záťaže lokality, ďalej zvukovú bariéru na diaľnici, dopravné prepojenie i financovanie projektu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM