Jaroslav Dodok Rôzne

Zaujímavosť dňa: Juraj Jánošík propaguje Slovensko cez Google

Internetový gigant Google v piatok spustil projekt propagácie slovenskej kultúry, krásy krajiny a tradičného folklóru. Na webovej stránke vyhľadávania Googlu sa objavil nápis spoločnosti v ľudových slovenských motívoch a písmeno G nahradila podobizeň Juraja Jánošíka.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosť dňa: Juraj Jánošík propaguje Slovensko cez Google
Foto: Jaroslav Dodok

Google si týmto spôsobom zároveň pripomenul narodenie jednej z najslávnejších postáv slovenskej histórie, ktorá „bohatým brala a chudobným dávala“.

Spoločnosť Google Slovensko vo štvrtok ohlásila spustenie celoročného programu, ktorého cieľom je zhromaždiť, digitalizovať a sprístupniť krásy a folklór Slovenska pomocou online technológií.

Do programu sa zapája aj Národné osvetové centrum, ktoré zbiera materiál o slovenskej kultúre, folklóre a tradíciách. Spoločnosť Google bude slúžiť ako poskytovateľ technickej platformy, kde sa všetky údaje nazhromaždia.

Jednou z konkrétnych noviniek bude aj rozšírenie máp Street View. Službu chce Google obohatiť o ďalšie prírodné, historické a kultúrne pamiatky Slovenska. Do celého programu sa môže zapojiť aj verejnosť. Zatiaľ stačí, ak kultúrne centrá, komunity a organizácie svoj záujem o spoluprácu oznámia na e-mailovej adrese naslovenskunotu@gmail.com. Súbory Lúčnica a SĽUK už svoju spoluúčasť prisľúbili.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM