Peter Handzuš Kultúra

Zaujímavý projekt v interiéri hradu: Hranú rozprávku videlo viac ako 2500 detí

Hranú rozprávku v interiéri Kežmarského hradu už videlo od začiatku týždňa viac ako 2500 detí. Približne 80-minútové pásmo rozprávky O zlatom pierku videli najmenší diváci z podtatranského regiónu, ale aj z východného a stredného Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavý projekt v interiéri hradu: Hranú rozprávku videlo viac ako 2500 detí
Zdroj: Dnes24.sk

Riaditeľka Kežmarského múzea Erika Cintuľová informovala, že na rozprávky sa nahlasujú školy dopredu a už v januári boli takmer všetky termíny obsadené.

„Je to milé, lebo začiatkom roka vlastne ešte ani nevieme, čo sa bude hrať. O rozprávky je naozaj veľký záujem zo strany verejnosti,“ konštatovala. Rozprávky prebiehali na hrade od 3. júna do stredy, iba tri dni preto, že v rámci predstavení treba hradné kulisy celkom prestavať a prispôsobiť hercom i samotnému deju.

Najbližšie budú hrať v polovici júla

Najbližšie budú môcť hranú rozprávku na hrade vidieť návštevníci až v polovici júla, v rámci festivalu Európske ľudové remeslo. „Tá rozprávka je zaujímavá tým, že celý dej prebieha v jednotlivých expozíciách hradu, tieto expozície sú prerobené, sú rozprávkové, máme tu nádherné kulisy, máme pekné kostýmy a celé predstavenie sprevádzajú autorské pesničky Róberta Makoveckého,“ priblížila Cintuľová.

Deti sa po celom hrade pohybujú s rozprávkovou postavičkou, záver predstavenia je už tradične v hlavnej kaplnke, kde sa odohrá šťastný koniec celej rozprávky. „To je aj hlavným zmyslom celého predstavenia, že dobro vždy zvíťazí nad zlom,“ upozornila riaditeľka.

V rozprávke účinkuje 30 hercov

Rozprávku režíroval a prispôsobil hradným kulisám Marcel Hanáček v spolupráci s Katarínou Bartkovou, obaja sú zároveň hlavnými vedúcimi divadla exTeatro v Ľubici. „Toto divadlo zastrešuje amatérskych účinkujúcich, v našom predstavení je ich celkom 30,“ doplnila Cintuľová.

Kežmarské múzeum organizuje predstavenia v interiéri hradu už jedenásty rok, v období Medzinárodného dňa detí sa rozprávky hrajú deviaty rok.

Počas EĽRO budú predstavenia aj pre dospelých

Okrem tejto rozprávky budú môcť návštevníci festivalu EĽRO vidieť aj predstavenia pre dospelých známe pod názvom Krvavé dejiny.

„Tento rok to bude už desiata časť Krvavých dejín a bude to o čiernej panej. Marcel Hanáček vychádzal pri písaní scenára z historických faktov, ktoré sa viažu k nášmu hradu,“ upozornila Cintuľová.

Expozície Kežmarského múzea navštívilo v minulom roku viac ako 32.000 návštev­níkov, riaditeľka tvrdí, že po rokoch sa čísla návštevnosti opäť dvíhajú. Okrem hradu môžu návštevníci Kežmarku vidieť aj meštiansky dom s expozíciou tradičnej bytovej meštianskej architektúry a druhý meštiansky dom, v ktorom sa počas roka organizujú rôzne výstavy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM