Martin Sýkora Správy

Zberný dvor v Poprade kapacitne nestíha: Mesto reaguje vybudovaním druhého

Zriadenie druhého zberného dvora nesúvisí iba s preťaženosťou existujúceho dvora. Ide aj o zmenu v zákone o odpadoch.

Ilustračný obrázok k článku Zberný dvor v Poprade kapacitne nestíha: Mesto reaguje vybudovaním druhého
Zdroj: TASR

Od júla platí nový zákon o odpadoch. Ten sa týka aj Popradu – mesta, ktoré má viac ako 50 000 obyvateľov. Podľa zákona takéto mesto musí fungovať s dvomi zbernými dvormi. Dnes je na území mesta funkčný zatiaľ iba jeden, čo sa však zmení. „Zmluva je nachystaná, myslím, že pre mesto výhodná,“ komentoval novinku popradský primátor Jozef Švagerko.

Existujúci zberný dvor na Ulici Ludvíka Svobodu kapacitne nestíha. Pribudne teda druhý, ktorý je lokalizovaný na Hraničnej ulici. Jeho prevádzka bude spustená 1. júla. Ľudia sem môžu prinášať starý nábytok, objemný, ale aj drobný stavebný odpad. Na zbernom dvore sa bude vykupovať aj kovový materiál.

„Vyzerá dobre nielen z hľadiska priestoru, ale aj zabezpečenia. Je tam lapol, spevnená plocha či vagónová vlečka,“ povedal Švagerko. V týchto dňoch sa ešte dolaďujú posledné detaily kvôli spusteniu druhej prevádzky. „Momentálne riešime zmluvné podmienky, čo sa týka poskytovania služieb. Nastavuje sa logistika, aby ľudia vedeli, kde môžu prísť a kde môžu vykladať nadbytočný materiál,“ vysvetlil primátor.

Dva zberné dvory by mali zatiaľ pre mesto veľkosti Popradu stačiť. Radnica sa chce vo zvýšenej miere zaoberať aj separáciou odpadu, ktorá by priniesla samospráve úsporu v tisícoch eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM