Rôzne

Zdravotníci na „bilinkách“: Študenti i učitelia darovali krv

Darovať krv - to najvzácnejšie, čo máme a nezištne pomôcť tým, ktorí to skutočne potrebujú, je krásne gesto hodné vďaky. Pre takýto, nie malý, dobrý skutok, sa rozhodli aj študenti a učitelia bilingválnej sekcie SŠUDT v Poprade.

Ilustračný obrázok k článku Zdravotníci na „bilinkách“: Študenti i učitelia darovali krv
Zdroj: Dnes24.sk

Ochota, odhodlanie i obavy. To všetko sprevádzalo darovanie krvi v prvý októbrový pondelok v bilingválnej sekcii SŠUDT. Po polroku sa dve učebne v budove školy na Ulici mládeže zmenili na transfúziologické pracovisko. Terénny odber sa v tejto škole uskutočnil už deviaty školský rok za sebou. Ako sa dobrovoľné darovanie krvi vydarilo tentoraz?

„Nadšenie študentov bolo veľké. Ráno sa prípravná miestnosť mobilnej odberovej jednotky zaplnila množstvom žiakov, ktorí ochotne prišli darovať krv. Bohužiaľ, z pôvodne prihlásených potenciálnych darcov reálne mohlo odovzdať najvzácnejšiu tekutinu len 30 percent (15 študentov a dvaja učitelia). Ostatných z darovania vyradili prekonané choroby, prípadne nie celkom stopercentný zdravotný stav. Všetkým však patrí vďaka za to, že boli ochotní prekonať strach z odberu a nezištne chceli pomôcť neznámym ľuďom,“ uviedol Roman Švarc, koordinátor prevencie pôsobiaci v SŠUDT a dodal, že verí, že najbližšia Študentská kvapka krvi, ktorá je naplánovaná na jar budúceho roka, bude ešte úspešnejšia.“

Krásne gesto popradských študentov
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM