Peter Handzuš Rôzne

Zdravotný stav horolezca, ktorý spadol v Tatrách, je vážny

Zdravotný stav horolezca, ktorý dnes v predpoludňajších hodinách spadol vo Vysokých Tatrách do Batizovskej doliny, je vážny.

Lekári v popradskej nemocnici sa snažia jeho stav stabilizovať. „Pacient je hospitalizovaný na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, má zranenia hlavy, hrudníka, brucha a pravého predkolenia, pracovná diagnóza je momentálne polytraumatizmus,“ priblížil jeho stav riaditeľ Nemocnice s poliklinikou Poprad Jozef Tekáč.

Horolezec z Českej republiky je momentálne v umelom spánku napojený na dýchaciu ventiláciu a diagnostikujú sa u neho ďalšie možné poranenia. „Jeho stav nie je ešte stabilizovaný, jeho zdravie je vážne ohrozené,“ doplnil Tekáč. Popradskí lekári sa budú snažiť v priebehu dnešného dňa jeho zdravotný stav stabilizovať.

Dvojica horolezcov z Česka dnes liezla na Gerlachovský štít, pričom jeden z nich spadol Batizovskou próbou, preletel prah a padal ešte približne 70 metrov voľným pádom až do Batizovskej doliny. Hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air – Transporte Europe Sylvia Galajda informovala, že k postihnutému letel vrtuľník aj so záchranármi Horskej záchrannej služby. Muža evakuovali z terénu a previezli do popradskej nemocnice.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM