Peter Handzuš Rôzne

Zemetrasenie pod Tatrami: Súvisí s tragédiou v Taliansku?

Do Geofyzikálneho ústavu Slovenskej akadémie vied v Bratislave prišlo do dnešného popoludnia už viac ako 510 dotazníkov od občanov o nočnom a dnešnom rannom zemetrasení pod Tatrami. Otrasy zeme zaznamenali vo štvrtok v noci o 23.30 h pri obci Vernár

Ako dnes na tlačovej konferencii na pôde GÚ SAV povedal prof. Peter Moczo z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky (FMFI) Univerzity Komenského, takýto vysoký počet ohlasov od občanov pracovníkov ústavu prekvapil. **„Najviac hlásení prišlo od ľudí z panelákov v Poprade. Zrejme platí, že čím užšia budova a vyššie poschodie, tým viac ľudia cítia aj slabé otrasy,“ **dodal Moczo. Poznamenal, že stále platí výzva adresovaná občanom, aby svoje pocity a pozorovania o zemetraseniach hlásili Geofyzikálnemu ústavu SAV.

Podľa názoru odborníkov spomenuté dve zemetrasenia pod Tatrami vznikli na tzv. vikartovskom zlome. Tektonici odhadujú, že ide asi o 135 000 rokov starý zlom. Či môže byť nejaká súvislosť medzi nedávnymi zemetraseniami v Taliansku a terajším na severnom Slovensku, sa podľa prof. Mocza nedá odhadnúť. Ako povedal, pri niektorých silnejších zemetraseniach, napríklad v Kalifornii, sa ukázalo, že po takomto zemetrasení sa môžu šíriť povrchové seizmické vlny a energia týchto povrchových vĺn aj do vzdialenejších oblastí. Je to však úvaha, ktorá nie je podopretá meraniami.

Profesor Moczo konštatoval, že chýbajú údaje o zemetraseniach v dávnejšej minulosti na území Slovenska. Medzi najvýraznejšie patrí zemetrasenie na strednom Slovensku asi z roku 1443, keď bola zničená Banská Štiavnica. V roku 1763 bolo silné zemetrasenie v okolí Komárna, kde bola v tých časoch veľmi malá zástavba, ale napriek tomu zabilo 63 ľudí. V roku 1858 bolo zemetrasenie pri Žiline, ktoré poškodilo stovky domov. Posledné silnejšie zemetrasenie, podľa odhadov s magnitúdom 5,7, bolo v roku 1906 v Dobrej Vode. Nie sú k dispozícii správy o mŕtvych, ale bolo ho cítiť na rozľahlom území, pocítili ho aj v ďalších krajinách, napríklad v Srbsku či Nemecku.

Na otázku, čo majú ľudia robiť, keď pocítia zemetrasenie, Peter Moczo odpovedal, že v žiadnom prípade nemajú ísť do výťahu. Pred padajúcimi vecami sa môže človek skryť napríklad pod stôl. Treba sa v takejto situácii snažiť zachovať pokoj a nepodliehať panike, čo je ale zrejme veľmi ťažké. V Japonsku, Mexiku a ďalších seizmických krajinách pripravujú žiakov v školách na to, čo majú robiť v prípade zemetrasenia.

[color=#ff0000]­[size=15]Viac o zemetrasení pod Tatrami nájdete [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.135264_Po­prad-zasiahlo-zemetrasenie:-Epicentrum-pri-Vernari!]TU![/link] Prehľad zemetrasení na Slovensku nájdete [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.135330_Vy­berova-chronologia-zemetraseni-na-Slovensku]TU![/lin­k] Výpovede svedkov zemetrasenia nájdete [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.135323_Ze­metrasenie-na-vlastnej-kozi:-Vyzeralo-to-ako-pri-vybuchu!]TU![/­link][/size][/co­lor]

Poprad24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM