Martin Sýkora Rôzne

Zemiaky sú stále IN: Beliansky zemiakársky jarmok to len potvrdil

Podtatranský región bol niekedy známy tým, že sa tu pestovali zemiaky. Nekončiace zemiakové polia za ostatné roky vymenili hospodárske plodiny.

Ilustračný obrázok k článku Zemiaky sú stále IN: Beliansky zemiakársky jarmok to len potvrdil
Foto: Martin Sýkora

Gruľko sa tešil

Už po 14. krát sa v Spišskej Belej točilo všetko okolo zemiakov. Zemiakársky jarmok návštevníkom ukázal, čo obnáša ich pestovanie, zber, spracovanie a bolo aj čo ochutnávať.

„Veľmi sa teším, že sa chytili aj domáci ľudia. Zemiakové delikatesy pripravili naši seniori, dokonca sa pridali i ľudia z úradu, ktorí varené zemiaky bezplatné rozdávali ľuďom,“ povedal primátor Spišskej Belej a podpredseda Prešovského samosprávneho kraja Štefan Bieľak.

Na návštevníkov jarmoku čakali osvedčené tradičné možnosti a organizátori pridali aj niečo navyše. „Pripravili sme fotostenu, nechýba ani náš maskot Gruľko. Tent rok máme bohatý jarmok, a ako som počul od zemiakárov, rok bohatý na zemiaky,“ dodal primátor spišského mesta.

Foto: Martin Sýkora

Najväčšie bohatstvo? Tradícia

Okrem programu sa tradične symbolicky na pódiu zberala úroda, ktorej požehnal aj miestny farár. Tisíce návštevníkov spod Tatier oslavovalo zemiaky – najtradičnejšiu plodinu kraja, bez ktorej si tu život nevedia predstaviť. Miestni seniori ponúkali okoloidúcim ochutnávku tradičných zemiakových jedál.

„Pripravujeme zemiakové džatky, kulašu, krúpovú polievku, pečené zemiaky s bryndzou i pomazánky. Sú to jedlá po našich rodičoch i starých rodičoch. Dedí sa to z generácie na generáciu. Ja som tiež zemiaková,“ konštatovala Daniela Lineková, ktorá s kolegyňami z Klubu seniorov rozdávala pochúťky. Spiš, to sú zemiaky. Vždy to tak bolo a snáď to tak bude aj v budúcnosti. Táto plodina skrátka našincom chutí.

„Najradšej mám zemiakové placky, ktoré u nás voláme nálešníky,“ vysvetlil Bieľak.

PREČÍTAJTE SI AJ: Spišská Belá oslavuje: Mesto si pripomína 745. výročie udelenia mestských práv

Zdroj: YouTube.com

Zaujímavé podujatie, prítomnosť v úzadí

Podujatie už tradične lákalo obyvateľov nielen zo Spišskej Belej, ale aj z priľahlých miest a dedín, aby si tak preukázali vzájomnú spolupatričnosť. Nechýbal napríklad primátor Kežmarku Ján Ferenčák a primátor Popradu Jozef Švagerko, ktorý má k pestovaniu plodín veľmi blízko.

„U nás sa hovorí, že základom stravy je kapusta, zemiaky a prasiatko. Ja som vyrastal v poľnohospodárskej rodine. Zemiaky súvisia s množstvom ručnej práce. V poslednom období to akosi upadá, ale stále sa k tomu vieme vrátiť,“ vysvetlil Švagerko, ktorý tak zároveň potvrdil nepriaznivý slovenský pestovateľský tren­d.

Polia a lúky, ktoré sú teraz nechané ladom, alebo kde sa v súčasnosti pestujú hospodárske plodiny, boli niekedy plné zemiakových riadkov. Ako nám na jarmoku potvrdili niektorí pestovatelia zemiakov, slovenské odrody postupne odchádzajú do zabudnutia, sú nahrádzané inými, zahraničnými. Tradícia však nepustí. Zemiaky pod Tatry skrátka patria.

Zemiakársky jarmok Spišská Belá 2016
20
Galéria
Foto: Martin Sýkora
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM