Peter Handzuš Basketbal

Ženský basketbal: Medzinárodná súťaž realitou

Pripravovaný projekt spoločnej slovensko-maďarskej basketbalovej súťaže nabral reálne kontúry. Potvrdil to generálny manažér Good Angels Košice Daniel Jendrichovský, ktorý spoločne s predstaviteľmi SBA a Združenia ženských basketbalových klubov prija

V základnej časti sa pre obe krajiny nič nezmení. Deväť slovenských tímov Good Angels Košice, MBK Ružomberok, ŠBK Šamorín, ŽBK Whirlpool Poprad, BK SOUŽ Cassovia Košice, BK Petržalka, Piešťanské Čajky, ŠKBD Rücon Spišská Nová Ves, BKŽ Levice a český tím z Ostravy odohrajú túto fázu súťaže systémom každý s každým, tak ako to určil žreb. To isté platí aj pre maďarské kluby. Termín ukončenia základnej časti spadá na 12. januára 2013.

Do následnej nadstavby však postúpia iba po štyri najlepšie tímy z oboch krajín. Zvyšné kluby zoradené od 5. miesta smerom nadol pokračujú v bojoch o postup do play off v jednotlivých krajinách.

// „V nadstavbe budú hrať iba slovenské družstvá proti maďarským, nie navzájom medzi sebou slovenské a ani maďarské, pretože by sme nemali dostatok termínov. Body z týchto vzájomných zápasov si prenesú zo základnej fázy priamo do nadstavbovej tabuľky. Zápasy odohrané v nadstavbe sa budú započítavať do celkového poradia, napríklad ak by Good Angels dva razy vyhrali nad Ružomberkom, ale v nadstavbe tri razy prehrali s maďarskými klubmi, tak do slovenského play off pôjdu z druhého miesta. Teda môže to byť veľmi zradné a nemôže nastať situácia, že sa bude niekto iba viezť s tým, že sa o nič nehrá,“// uviedol Jendrichovský.

Po skončení nadstavby sa slovenské a maďarské kluby vrátia do svojich play off, kde sa k nim pridajú ďalšie štyri tímy z poltuctu bojujúceho o vyraďovačku. Kľúčom prvý s ôsmym, druhý so siedmym a podobne sa odohrá štvrťfinále na dva víťazné zápasy, rovnako i semifinále, no samotné finále až na tri víťazné duely.

„Teoreticky posledný piaty zápas je naplánovaný na 29. apríla a hneď po ňom je na 3.-4. apríla naplánované Final Four, kde sa predstavia dve najlepšie družstvá zo Slovenska a Maďarska. Právo usporiadať tento turnaj má najlepší tím z nadstavbovej časti,“ skonštatoval Jendrichovský.

Pre krajiny na oboch brehoch Dunaja tak platí, že do klubovej vitríny môžu premiérovo pribudnúť až dva majstrovské tituly

Poprad24/tasr Foto: Peter Handzuš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM