Peter Handzuš Kultúra

Ženy v Kežmarku súťažili v prednese poézie a prózy. Úspech očakávajú aj v regionálnom kole

Okresného kola súťaže v prednese poézie a prózy žien Vansovej Lomnička sa v Kežmarku zúčastnilo takmer 20 prednášajúcich. Organizátorka podujatia Antónia Šilonová uviedla, že so 46. ročníkom súťaže je veľmi spokojná, úroveň prednášajúcich bola podľa nej na vysokej úrovni.

Ilustračný obrázok k článku Ženy v Kežmarku súťažili v prednese poézie a prózy. Úspech očakávajú aj v regionálnom kole
Zdroj: TASR

„Víťazkou kategórie dievčat do 25 rokov sa stala Barbora Hudačeková z kežmarského gymnázia P. O. Hviezdoslava, za ňou skončila spolužiačka Nikola Kaňuková,“ priblížila výsledky prvej kategórie Šilonová.

V ženskej kategórii nad 25 rokov zvíťazila Helena Pivovarová z Kežmarku, ktorá prednáša už dlhé roky. Na 2. mieste sa umiestnila učiteľka Darina Cveková z Ľubice.

Celkovo sa do súťaže prihlásilo 24 dievčat, niektoré však pre chorobu a iné dôvody nemohli prísť. Záverečného prednesu v utorok podvečer sa tak zúčastnilo 19 žien.

„Oproti minulému roku sa zvýšil počet súťažiacich, väčší záujem sme zaznamenali zo strany stredoškoláčok. Dievčatá prednášali aj vlastnú tvorbu, viac sa preorientovali na prózu a dosť sa opierali aj o čítaný text. V minulosti sa preferovalo skôr prednášanie spamäti,“ dodáva Šilonová.

Okresné kolo v Kežmarku zorganizovala miestna Únia žien spolu s Mestským kultúrnym strediskom. Regionálne kolo Vansovej Lomničky bude 23. marca v Prešove a celoslovenské v polovici apríla v Banskej Bystrici.

„Pred dvoma a troma rokmi sme mali v zlatom pásme Kežmarčanky, dosiahli sme už veľké úspechy v celoslovenskom hodnotení, hádam to bude tak aj tento rok,“ uzavrela Šilonová, ktorá bola v minulosti profesionálnou recitátorkou.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM