Radka Deckerová Krimi

Zhorel takmer do tla

Prinášame vám pár fotografií na katastrofálny pohľad na horiaci hrad Krásna Hôrka.

Príčinou požiaru hradu Krásna Hôrka bolo podľa ministra vnútra Daniela Lipšica vypaľovanie trávy. **„Polícia už má aj okruh podozrivých osôb, ktoré zapríčinili tento požiar,“ **uviedol Lipšic na improvizovanej tlačovej konferencii v obci Krásnohorské Podhradie.

Dodal, že požiar bol nahlásený okolo 14.00 h a lokalizovaný o 15.25 h. „Boli nasadené aj vrtuľníky letky ministerstva vnútra aj ministerstva obrany, neboli však použité, pretože by pravdepodobne spôsobili veľké škody objemom vody, ktorá by bola spustená,“ doplnil minister vnútra.

Pripomenul, že zhorela celá strecha hradu, ktorá bola z dreveného šindľa a aj krov, ale okrem jedného priestoru, takzvanej novej galérie, nedošlo k prevaleniu stropu a exponáty v hrade teda boli poškodené v minimálnej miere. Zásah hasičov označil minister za vynikajúci a vysoko profesionálny a vyjadril aj presvedčenie, že len vďaka ich zásahu, ale aj zásahu dobrovoľníkov a občanov obce, sô škody oveľa menšie, ako sa pôvodne predpokladalo.

Minister kultúry Daniel Krajcer doplnil, že exponáty a zbierky, okrem tých ktoré boli v hornom gotickom paláci, sú zachované a nepoškodené. „Je veľká nádej, že v priebehu niekoľkých mesiacov sa podarí aspoň čiastočne obnoviť túto kultúrnu pamiatku,“ vyhlásil Krajcer. Zdôraznil, že hrad Krásna Hôrka, tak ako všetky nehnuteľnosti a zbierkové predmety v rámci rezortu kultúry je poistený. „Ministerstvo kultúry hneď zajtra (v nedeľu 11. marca, pozn. TASR) je pripravené uvoľniť finančné prostriedky zo svojej rezervy, ktoré potom budú postupne dopĺňané z poistenia,“ do­dal.

Veľkou mierou sa podľa Krajcera na požiari podpísali aj nezmyselné požiadavky ochranárov, ktorí nesúhlasili s vytvorením bezpečnostného pásma v okolí hradu a nedopustili výrub krovín. Taktiež ostro kritizoval skutočnosť, že požiar pravdepodobne spôsobili neprispôsobiví občania, ktorí žijú neďaleko hradu.

text: TASR foto: Erik Hrivňák, Marek Šebeňa, Jozef Kmeť video: Marek ŠEBEŇA

Zhorel takmer do tla
1
Galéria
hrad_krh
30
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM