Monika Vengrínová Rôzne

Zima bola dlhá a studená. Pomoc hľadalo viac bezdomovcov ako vlani

Tohtoročná zima bola mimoriadne dlhá a lúči sa s nami len veľmi pomaly. Kruté mrazy a množstvo snehu tak prinútili ľudí bez domova vyhľadať pomoc a útočisko. To našli v Zariadení sociálnych služieb na Levočskej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Zima bola dlhá a studená. Pomoc hľadalo viac bezdomovcov ako vlani
Zdroj: Dnes24.sk

I napriek tomu, že astronomická jar začala už pred niekoľkými týždňami, tá skutočná ešte neprišla. V zariadení preto stále prebýva štyridsaťštyri klientov, a to tridsaťpäť v priestoroch nocľahárne a deväť osôb využíva vojenský stan. „Kým počas minuloročnej zimy sa nám len v stane vystriedalo osemnásť ľudí, počas tejto zimy to bolo už tridsaťtri. Záujem o túto formu pomoci teda naozaj narástol. Navyše v priebehu zimy sa nám podarilo terénnou prácou dostať do zariadenia aj štyroch ľudí, ktorí žili na ulici aj niekoľko rokov a naše zariadenie odmietali,“ hovorí o výsledkoch každodennej práce s ľuďmi bez prístrešia Petra Závacká zo sociálneho odboru popradskej radnice.

Vojenský stan, ktorý slúži ako forma nízkoprahového bývania, bude pri nocľahárni stáť ešte celý apríl. „Skúsenosti z minulých rokov ukázali, že je to potrebné. Nebránime sa dlhšiemu obdobiu. Je to aj kvôli počasiu, ale najmä kvôli potrebám klientov,“ uviedla Závacká.

Sociálni pracovníci však nepomáhajú len ľuďom v zariadení a v stane, ale i ďalším bezdomovcom, ktorí sa zdržujú v neobývaných budovách v meste. Pomáhajú im so šatstvom, vybavovaním dokladov, dávok v hmotnej núdzi a iných potrebných vecí. Navyše sa im podarilo dvoch klientov umiestniť do zariadenia s celoročným pobytom a ďalším trom pomohli vybaviť iné ubytovanie.

Starostlivosť o ľudí bez prístrešia v Poprade je na tak vysokej úrovni nielen vďaka podmienkam vytvoreným samosprávou, ale aj vďaka pomoci a empatii samotných Popradčanov, ktorí pomáhajú šatstvom a organizácií, čo sa stravy, ale i oblečenia týka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM