Monika Vengrínová Kultúra

Zimný slnovrat v múzeu: Takto oslavovali Vianoce starí Germáni

Vytvoriť ilúziu Vianoc u starých Germánov sa rozhodli uplynulý víkend v Podtatranskom múzeu. Nechýbal ich tradičný pokrm, ručné práce i hry. Netradičné Vianoce tak mohli zažiť malí i veľkí už týždeň pred tými skutočnými.

Ilustračný obrázok k článku Zimný slnovrat v múzeu: Takto oslavovali Vianoce starí Germáni
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Tento zaujímavý nápad bol inšpirovaný hrobkou germánskeho kniežaťa nájdenou v Matejovciach, ktorú majú možnosť návštevníci múzea pod Tatrami vidieť aj v týchto dňoch. Germánske zvyky, pokrmy, hry i ďalšie činnosti tak ožili cez víkend práve v Podtatranskom mú­zeu.

„Sviatok Germánsky júl bol zasvätený bohu Thorovi a oslavoval sa v tomto období, ktoré bolo časom zimného slnovratu, čiže Vianoc. Tie trvali približne desať až dvanásť dní, počas ktorých sa hodovalo a pilo. Starí Germáni oslavovali fakt, že slnko začína byť na obzore dlhšie a pomaly začína prichádzať jar. V tomto zimnom období sa schádzali vo svojich príbytkoch a rozprávali si rôzne mytologické a náboženské príbehy. Boli hlavne duchovne orientovaní, obetovávali bohom, atď. Tiež sa venovali ručným prácam a ženy vareniu jednoduchých jedál od strukovín, cez múčne pokrmy, až po mäso,“ priblížila život a slávenie Vianoc starých Germánov etnologička Podtatranského múzea Elena Bekešová.

Všetci, ktorí cez víkend prišli do múzea, tak mali možnosť zoznámiť so životom Germánov. Sami si vyskúšali v rámci tvorivých dielní karetkovanie, sieťovanie a tkanie na hrebeni, zahrali si starovekú hru GO a ochutnali tradičné germánske jedlá, ako varenú šošovicu a hrach, pšenové guľky či zemiakové placky a vypili si aj bylinkový čaj. Tí starší si vypočuli germánsky mýtus o Siegfriedovi a Kriemhilde, pre deti bol pripravený menej krvavý mýtus Dietrich z Bernu.

Netradičné vianoce v múzeu
24
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM