Monika Vengrínová Rôzne

Získali titul, na ktorý môžu byť skutočne pyšní: Dedinou roka sa stala obec z nášho regiónu

Na Slovensku máme stovky obcí, menších, či väčších, krajších, či menej pekných. Mnohé sa starajú o svoj rozvoj, o svojich obyvateľov, o to, aby život v nich bol lepší. Jednou z nich je aj dedina z nášho regiónu, ktorá sa spolu s dvomi desiatkami ďalších uchádzala o titul tej naj...

Ilustračný obrázok k článku Získali titul, na ktorý môžu byť skutočne pyšní: Dedinou roka sa stala obec z nášho regiónu
Zdroj: Dnes24.sk

Víťazom národnej súťaže Dedina roka 2015 sa stala obec Spišský Hrhov ležiaca v okrese Levoča. Podľa hodnotiacej komisie práve ona najkomplexnejšie preukázala naplnenie princípov a požiadaviek súťaže spomedzi dvadsiatky zúčastnených dedín. Víťazná obec, podľa komisie, prezentovala príkladný rozvoj miestneho hospodárenia, s využitím inovatívnych foriem podpory zamestnanosti, starostlivosť o obec, krajinu a životné prostredie, racionálne využívanie lokálnych zdrojov, zachovávanie vidieckej pospolitosti, partnerstiev, hmotného a nehmotného dedičstva, starostlivosti o obyvateľov obce, ako aj realizácie jedinečných aktivít vedúcich k harmonickému rozvoju obce.

Motto ročníka „byť otvorený“

„Hodnotiaca komisia posudzovala prihlásené obce v zmysle pravidiel súťaže a v duchu motta aktuálneho ročníka európskej súťaže „byť otvorený“, ktoré oslovuje vidiecke oblasti k otvorenej spolupráci so svojimi susedmi a k spoločnému spájaniu síl prostredníctvom medziobecných a regionálnych spolkov a združení. Znamená to byť otvorený aj inovatívnym nápadom, stratégiám a perspektívam,“ kon­štatoval manažér súťaže Dedina roka Martin Lakanda.

Cieľom súťaže Dedina roka je prezentácia krás, jedinečnosti a úspechov vidieka, zvyšovanie povedomia občianskej spoločnosti o hodnote krajiny, originality a národnej hrdosti, ale aj zvyšovanie konkurencieschop­nosti a prestíže slovenských obcí. Členovia hodnotiacej komisie vyzdvihli dlhodobý prínos súťaže z komplexného odborného pohľadu v oblasti hospodárenia, ekonomického, kultúrneho, sociálneho a environmentálneho fungovania obcí.

Slovensko bude reprezentovať v súťaži o európsku cenu

Spišský Hrhov ako národný víťaz, tak bude v budúcom roku reprezentovať Slovenskú republiku v súťaži o Európsku cenu obnovy dediny, ktorú od roku 1990 vyhlasuje Európske pracovné spoločenstvo pre rozvoj vidieka a obnovu dediny so sídlom vo Viedni.

Druhé miesto v národnej súťaži obsadila obec Bošáca v okrese Nové Mesto nad Váhom a tretie miesto obec Kapušany v okrese Prešov. Na svojom záverečnom rokovaní v Selciach o tom rozhodla národná hodnotiaca komisia, ktorá určila aj víťazov ostatných kategórií súťaže. Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční vo víťaznej obci Spišský Hrhov v novembri tohto roka.

foto zdroj: spisskyhrhov.info

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM