Pavol Krupka Kultúra

Život za kláštornými múrmi: Ako žili a čím sa zaoberali spišskí mnísi?

Pohľad na život mníchov z Kláštoriska a výsledky archeologického výskumu v ďalších lokalitách regiónu ponúka nová výstava v Podtatranskom múzeu. Na štvrtkovej vernisáži sa zúčastnili aj odborníci a archeologickí nadšenci, vďaka ktorým máme k dispozícii ďalší kamienok do historickej mozaiky Spiša.

Ilustračný obrázok k článku Život za kláštornými múrmi: Ako žili a čím sa zaoberali spišskí mnísi?
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Tridsať rokov trval archeologický a historický výskum v známej lokalite Kláštorisko v blízkom Slovenskom raji. Výsledkom úsilia archeológov a ďalších zanietených ľudí je takmer kompletný obraz života tunajších mníchov. Vybrané predmety – artefakty a tiež obrazové informácie o živote kartuziánov v Kláštorisku sú obsahom výstavy Podtatranského múzea v Poprade, ktorá dostala názov Život za kláštornými múrmi.

Druhou stránkou prezentovaného archeologického výskumu sú cisterciáni a ich zaniknutý kláštor v neďalekom Spiššskom Štiavniku. Obe rehole významne prispeli k rozvoju kultúry na Spiši, najmä knižnej. Výskum i samotná výstava sú výsledkom spolupráce Podtatranského múzea s akademickými a vedeckými archeologickými inštitúciami z Nitry a Bratislavy.

Na otvorení výstavy sa zúčastnil aj vedúci výskumu docent Michal Slivka, ktorý na spišských archeologických lokalitách strávil veľkú časť svojho profesionálneho života. Jeho záujem o archeológiu podnietilo pred rokmi práve prostredie Podtatranského múzea, kam ako stredoškolák chodieval a kde sa stretol aj so svojím budúcim profesorom.

S docentom Slivkom sme natočili aj videorozhovor, ponúkame vám však tiež fragmenty jeho zaujímavého rozprávania vo zvukovej podobe (vo formáte mp3, 3 min.) – TU, ktoré odznelo pri príležitosti vernisáže.

Obidva príspevky môžu byť pozvánkou na túto zaujímavú výstavu, ale tiež na prednášku docenta Slivku, ktorú múzeum plánuje na koniec augusta v rámci podujatia Letná čitáreň.

Život za kláštornými múrmi
1
Galéria
Život za kláštornými múrmi
10
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM