Peter Handzuš Rôzne

Búranie v Batizovciach: V rómskej osade zrovnajú so zemou ďalšie čierne stavby!

Vedenie obce Batizovce v minulom roku pristúpilo k búraniu troch nelegálne postavených domov v miestnej osade. Starosta obce Ivan Čičmanec potvrdil, že v tomto roku chcú pokračovať v búraní a v pláne majú zrovnať so zemou ďalšie na čierno postavené objekty.

Ilustračný obrázok k článku Búranie v Batizovciach: V rómskej osade zrovnajú so zemou ďalšie čierne stavby!
Zdroj: TASR

„Potrebujeme to územie očistiť od čiernych stavieb, tlačia nás aj vlastníci pozemkov. Založilo sa tu aj občianske združenie, ktoré by nám malo v tomto pomáhať. Predmetná lokalita sa nachádza za cintorínom, niektoré pozemky tam vlastní aj obec,“ uviedol Čičmanec.

Vedenie samosprávy chce docieliť, aby pozemky nevlastnilo niekoľko desiatok ľudí, ale aby s celým územím mohla disponovať obec. Jeden vlastník podľa starostu totiž dosiahne cieľ skôr, ako 200 vlastníkov.

„Chceme dotlačiť štát a Slovenský pozemkový fond, aby vymenili tieto pozemky a pridelili im iné v rámci katastra obce, aby sme my potom mohli tú lokalitu úplne vyčistiť od čiernych stavieb,“ vysvetľuje starosta.

Búranie zdržuje byrokracia

V tomto roku plánujú zbúrať ďalšie tri, možno štyri stavby, celý proces však podľa Čičmanca zdržuje byrokracia.

„Čierna stavba vznikne veľmi jednoducho, ale keď ju chcete dať zbúrať, tak to trvá asi rok. Povolenie na tie tri stavby, ktoré sme zbúrali minulý rok, sme vybavovali skoro rok, aby sme mali všetko legislatívne ošetrené a dodržali sme celý postup do bodky,“ zdôraznil Čičmanec.

Dotknutým rodinám, ktorým ich príbytky zbúrali minulý rok, starosta ponúkol možnosť odkúpiť si pozemky pod nimi. Na výzvu však nezareagovala ani jedna. Po zbúraní domov sa ich obyvatelia vrátili k svojim rodinám.

„Nech si kúpia pozemok, nech si postavia, tak ako sme si aj my museli. Ja ešte stále splácam pôžičku, ako ďalších milión ľudí na Slovensku,“ konštatoval starosta.

Od roku 1989 tu vyrástlo 70 čiernych stavieb

Rómovia tvoria v súčasnosti približne 25 percent obyvateľov obce. Väčšina z nich žije v miestnej osade, v ktorej gro príbytkov je postavených na čierno. Najväčšia výstavba čiernych stavieb v obci začala podľa starostu po roku 1989.

Pôvodne tu boli ešte za socializmu legálne postavené dve bytovky a desať rodinných domov pre Rómov, dnes je tu cca 70 chatrčí postavených nelegálne na cudzích pozemkoch.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM