Martin Sýkora Samospráva

Zmeny a doplnky v územnom pláne budú popradskí poslanci schvaľovať raz ročne

Územný plán mesta (ÚPN) Poprad prešiel na štvrtkovom (18.1.) zasadnutí mestského zastupiteľstva v Poprade viacerými zmenami - bolo ich takmer 40.

Ilustračný obrázok k článku Zmeny a doplnky v územnom pláne budú popradskí poslanci schvaľovať raz ročne
Foto: Peter Handzuš

Ako uviedol vedúci Odboru urbanizmu a priestorového plánovania na Mestskom úrade v Poprade Ľuboslav Mlynarčík, zmeny v ÚPN sa budú realizovať raz ročne.

„Po spracovaní zmien a doplnkov sme dospeli k názoru, že riešenie zmien v priebehu celého roku na každom zastupiteľstve nie je správne, pretože sa stráca kontinuita všetkých dodatkov s celkom. Potrebujeme vidieť veci v celku a tak ich vieme lepšie zhodnotiť,“ vysvetlil Mlynarčík. Ako ďalej doplnil, zmeny a doplnky v ÚPN bude mesto riešiť už len vo vlastnej réžii. Zmeny v ÚPN budú podľa Mlynarčíka riešiť raz za rok.

„V priebehu celého roku budeme zmeny a doplnky zbierať, vyhodnocovať a budeme ich pripomienkovať. Gro zmien budeme požadovať, aby sa riešili s dodaním urbanistickej štúdie,“ vysvetlil Mlynarčík.

Podľa neho sa tak bude predchádzať situácii, že niektoré zmeny sú zbytočné a nemajú logiku. „Takýmto spôsobom sa možno zbavíme 10 až 15 percent zmien a doplnkov a, hlavne, mesto bude mať predstavu o tom, čo investor v danom území vlastne chce,“ povedal Mlynarčík.

Popradskí mestskí poslanci sa po 2. krát stretli neplánovane
7
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Poslanci na dnešnom zasadnutí neodsúhlasili napríklad zmenu medzi cestou I/66 a Kežmarskou ulicou, kde spoločnosť Tristán studio, s. r. o., Vyšná Šebestová, plánovala výstavbu čerpacej stanice. Poslanci s týmto zámerom jednohlasne nesúhlasili.

Zhruba 50 nových stavebných parciel malo pribudnúť aj v individuálnej bytovej výstavbe v mestskej časti Kvetnica. Poslanci však túto zmenu ÚPN neodsúhlasili.

Zároveň žiadateľom navrhli, aby najskôr vypracovali zámer minimálne formou urbanistickej štúdie. Plocha vedľa polyfunkčného domu Meander bude mať iné využitie. Z plochy pre občiansku vybavenosť sa stane plocha na bývanie, investor tam plánuje výstavbu polyfunkčného bytového domu. Územie vedľa predajne Lidl na sídlisku Juh, ktoré bolo určené pre občiansku vybavenosť, je po odsúhlasení poslancami určené na výstavbu viacpodlažných bytových domov a občianskej vybavenosti. Investor predložil zmenu stavby a chcel by tam postaviť hotel s reštauráciou.

Jeden z najdôležitejších dokumentov z pohľadu rozvoja podtatranskej metropoly, a to ÚPN Poprad, schválili mestskí poslanci na marcovom zasadnutí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM