Monika Vengrínová Rôzne

Zo Spiša má byť jedno z najrozvinutejších centier krajiny: Veľké stretnutie primátorov za okrúhlym stolom!

Spojiť sa, pomáhať si, riešiť problémy, propagovať sa navzájom, spoločne komunikovať. To sú základné piliere spolupráce medzi mestami Spiša, ktoré si dnes na prvom spoločnom rokovaní vytýčili primátori a prednostovia okresných miest.

Ilustračný obrázok k článku Zo Spiša má byť jedno z najrozvinutejších centier krajiny: Veľké stretnutie primátorov za okrúhlym stolom!
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Poprad, Kežmarok, Spišská Nová Ves, Levoča a Stará Ľubovňa. Primátori a prednostovia okresných miest Spiša sa stretli za okrúhlym stolom v Kežmarku, aby nastolili spoločnú cestu spolupráce v prospech celého nášho regiónu. „Pevne verím, že toto partnerstvo nebude len formálne, ale že bude živé, aby sme celý región posunuli dopredu. Tieto mestá naozaj patria k sebe a spolupráca je vysoko aktuálna aj v týchto časoch. Pevne verím, že bude pretavená do konkrétnych výsledkov, ktoré zlepšia kvalitu obyvateľov,“ uviedol primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko.

Príprava memoranda o spolupráci

Na prvom stretnutí primátori spoločne s prednostami prebrali základné body týkajúce sa regiónu Spiša. Na pretras tak prišla téma cestovného ruchu, podujatí v rámci jednotlivých miest, či cyklotrasy. Ako najdôležitejší bod do najbližšieho obdobia si určili vytypovanie hlavných priorít a problémov, ktoré sú pre jednotlivé mestá spoločné.

„Otvárajú sa nám nové možnosti, kde budeme musieť veľmi intenzívne vstupovať do partnerstva v oblastiach, ktoré si vytypujeme. To je základ, ktorý nás čaká a som veľmi rád, že všetci páni primátori prejavili ochotu smerovať k spoločnému cieľu. Zmyslom tejto spolupráce je podpora projektov, ktoré pomôžu nielen jednotlivým mestám, ale celému regiónu. A základom tejto spolupráce bude komunikácia,“ prezradil Ján Ferenčák, primátor mesta Kežmarok.

Spišské mestá tak chcú takýmto spôsobom spoločne z nášho regiónu vybudovať jedno z najrozvinutejších centier Slovenska poukazujúc na fakt, že v minulosti bol práve Spiš lídrom Rakúsko-Uhorska. „V tom čase tu žilo niekoľko národov a región bol rozdelený i konfesne. Napriek tomu, to bolo jedno z najrozvinutejších centier. A my sa chceme uberať rovnakou cestou,“ uviedol primátor Levoče Milan Majerský.

Aktuálne tak začínajú pracovať na memorande o spolupráci, vzájomnej pomoci a propagácii, ktoré by mali podpísať nielen primátori okresných, ale i ďalších miest v rámci regiónu. Spolupráca by sa tak mala týkať všetkých oblastí od dopravy, cez ekonomiku, infraštruktúru, až po cestovný ruch, ktorý bude prioritou.

Stretnutia každé tri mesiace

Do vzájomnej spolupráce vkladá veľkú nádej i staronový primátor Spišskej Novej Vsi, ktorý je spomedzi všetkých primátorov okresných miest Spiša jediným so skúsenosťami na primátorskej stoličke. „Všetci kolegovia sú novozvolenými primátormi, okrem mňa. Je naozaj mnoho, čo nás spája, ale bohužiaľ aj toho, čo nás rozdelilo, i keď nie našou zásluhou. Musíme to však začať prekonávať,“ skonštatoval Ján Volný.

V rámci spolupráce sa tak primátori plánujú stretávať pravidelne na štvrťročnej báze. Každé tri mesiace tak primátorov bude hostiť jedno z daných miest. Po Kežmarku primátor Ferenčák predal štafetu popradskému primátorovi Jozefovi Švagerkovi.

„Toto je prvý krok našej spolupráce, lebo spolu dokážeme určite viac. Každé mesto má svoje špecifické problémy, máme však i spoločné problémy. Existujú rôzne oblasti, v ktorých je možná spolupráca, či už sú to spoločenské, kultúrne, športové a iné akcie alebo napr. cestovný ruch. Spolupráca je cesta rozvoja nášho regiónu,“ uviedol primátor Popradu s tým, že ako poslanec VÚC tiež bude spoločné myšlienky, problémy a riešenia regiónu prenášať i tam.

Prvé stretnutie primátorov okresných miest Spiša
20
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM