Peter Handzuš Správy

Zranené dieťa na hojdačke: Mesto ihriská pre deti pravidelne kontroluje

Mesto Vysoké Tatry venuje bezpečnosti detských ihrísk mimoriadnu pozornosť. Napriek tomu prišlo uplynulý víkend k nehode, pri ktorej utrpelo dieťa úraz.

Ilustračný obrázok k článku Zranené dieťa na hojdačke: Mesto ihriská pre deti pravidelne kontroluje
Zdroj: TASR

Na dievča spadla konštrukcia

Na území mesta je 12 ihrísk, ktoré sa pravidelne raz do roka kontrolujú, obnovujú nátery, čistí sa piesok, v prípade potreby sa menia opotrebované komponenty a všetky detské prvky sa podrobujú záťažovej skúške. Radnica tým vo štvrtok reagovala na úraz dieťaťa, ku ktorému podľa hovorkyne primátora Radky Novotnej došlo v sobotu (13. 10.) v Novom Smokovci.

„Pri hojdaní na hojdačke sa zranilo maloleté dievča, na ktorú okolo 13.00 h spadla konštrukcia,“ povedala Novotná.

Drevené brvno, na ktorom hojdačky viseli, nevykazovalo podľa jej slov navonok žiadne známky vonkajšieho poškodenia. Ako uviedla, podľa predbežných odhadov sa jednalo o vnútornú hnilobu dreva, ktorá nebola viditeľná. „S matkou dievčatka som od udalosti v neustálom kontakte a ponúkam pomoc, aby som im pomohol prekonať ťažké chvíle,“ uviedol primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš, ktorý sa bude v jesenných komunálnych voľbách opäť uchádzať o túto pozíciu.

Zdroj: TASR

Zhoda náhod a revízie

Ihneď po tejto nešťastnej udalosti dal primátor ihrisko dočasne uzavrieť. „Hojdačka bola odstránená a závesný trám bol odoslaný na znaleckú expertízu, ktorá nám potvrdí, respektíve vyvráti podozrenie z vnútornej hniloby komponentu a zároveň objasní okolnosti prelomenia hojdačky. Nie je vylúčené ani jeho mechanické poškodenie či preťaženie. Z môjho pohľadu išlo, žiaľ, o nešťastnú zhodu náhod,“ skonštatoval Mokoš. Na jar tohto roka zaznamenalo mesto žiadosť o modernizáciu tohto detského ihriska od jednej z obyvateliek priľahlej bytovky. Na základe podnetu mesto okamžite zareagovalo a vykonalo obhliadku v teréne. „Hoci ihrisko navonok nevykazovalo žiadne známky nebezpečenstva a bolo schopné prevádzky, nariadil som bezprostrednú rekonštrukciu ihriska,“ dodal primátor mesta Ján Mokoš.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM