Peter Handzuš Rôzne

Zraneného niesli spod Priečneho sedla až na Hrebienok

Zraneného maďarského turistu niesli záchranári na nosidlách spod Priečneho sedla až na Hrebienok.

Dňa 12. 6. 2011 o 15:06 hod. požiadala VZZS z Popradu Oblastné stredisko HZS Vysoké Tatry o pomoc pre turistu vzhľadom k tomu, že im sa samotný zásah nepodarilo uskutočniť pre zlé poveternostné podmienky. Maďarský turista utrpel po 100 metrov dlhom páde úraz hlavy a chrbta, pričom sa nachádzal asi v polovici pod Priečnym sedlom smerom do Malej Studenej doliny, kde stále platí sezónna uzávera turisticky značených chodníkov.

Na záchrannú akciu boli nasadení štyria profesionálni záchranári HZS a štyria dobrovoľní záchranári HZS, ktorí vyšli k zranenému Malou Studenou dolinou. Po príchode záchranárov napriek zložitému stavu postihnutý bol pri vedomí, komunikoval a ihneď ho ošetrili. Zraneného muža nabalili do siete, spacáku, zateplili a pomocou nosidiel KONG ho začali transportovať dolu. Zišli až pod Téryho chatu k Nižnému plesu, ktoré sa nachádza medzi chatou a Žltou stenou, v nadmorskej výške okolo 2000 m n.m. Ani tu sa nepodarilo VZZS naložiť postihnutého na palubu vrtuľníka. Záchranári HZS tak pokračovali v zlých poveternostných podmienkach v záchrannej akcii, ktorá trvala takmer šesť hodín, z čoho takmer štyri hodiny transportovali zraneného na Hrebienok. Z Hrebienka ho záchranári previezli autom k domu HZS, kde ich už čakala privolaná RLP.

Aj tento deň je príkladom toho,že sezónne uzávery naozaj majú svoje opodstatnenie, ako aj všetky výstrahy, na ktoré HZS kladie veľký dôraz.

Zdroj: OS HZS

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM