Ľubomír Hudačko Správy

Zrekonštruovali vstupnú bránu do Tatier: Prvá etapa obnovy trvala od mája 2021

Zníži sa škodlivý vplyv dopravy na životné prostredie a obyvateľstvo. Eliminujú sa otrasy, hlučnosť či prašnosť.

Ilustračný obrázok k článku Zrekonštruovali vstupnú bránu do Tatier: Prvá etapa obnovy trvala od mája 2021
Zdroj: Eurovia.sk

Cesta druhej triedy medzi Popradom a Starým Smokovcom, ktorá je vstupnou bránou do Vysokých Tatier, prešla prvou etapou modernizácie.

Takmer 2 milióny eur

Stavebné práce prebiehali od mája 2021 a ich účelom bolo odstrániť nevyhovujúci stavebno-technický stav vozovky a systém odvodnenia.

Rekonštrukcia pre Správu a údržbu ciest Prešovského samosprávneho kraja bola za viac ako 1,9 milióna eur bez DPH. Tasr o tom informovala jej hovorkyňa Simona Tančáková.

Stavebné práce pozostávali z výmeny a vystuženia horných vrstiev vozovky, odvedenia zrážkovej vody z jej povrchu, osadenia vodidiel a vylepšenia zvislého a vodorovného značenia.

Znížili škodlivý vplyv

Okrem modernizácie cesty boli zrekonštruované aj dláždené priekopy, zrealizovala sa hĺbková drenáž, čistenie a monitoring kanalizácie a boli opravené dva mosty.

Prvý vedie ponad Velický potok a druhý premosťuje Červený potok.

„Celková dĺžka opraveného úseku je 3 077 metrov. Výmenou poškodených horných asfaltových vrstiev vozovky sa odstránili poruchy krytu vozovky. Zníži sa tak aj škodlivý vplyv dopravy na životné prostredie a obyvateľstvo. Eliminujú sa otrasy, hlučnosť a prašnosť, ktoré vyplývali z prejazdu automobilov po vozovke s priečnymi a pozdĺžnymi nerovnosťami,“ priblížila Tančáková.

Pôvodný povrch vozovky, ktorá prechádza katastrálnymi územiami mesta Poprad-časť Veľká a obce Veľký Slavkov, bol rozrušený rozvetvenými priečnymi a pozdĺžnymi trhlinami, mozaikovými trhlinami, lokálnymi výtlkmi a opakovane opravovanými miestami.

Zvýšenie komfortu

Poškodené boli aj dláždené rigoly a vpusty cestnej kanalizácie.

Cieľom rekonštrukcie bolo podľa Tančákovej zvýšiť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, zvýšiť dopravný komfort užívateľov komunikácie, predĺžiť životnosť dotknutých stavebných objektov a zlepšiť systém odvodnenia cesty.

Rozsiahlou obnovou sa zlepšil celkový stav a funkčnosť povrchu opraveného úseku.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM