Peter Handzuš Rôzne

Župa dá najviac investícií do ciest a kotolní. Peniaze sa našli aj pre popradské gymnázium

Poslanci Prešovského samosprávneho kraja na svojom rokovaní 9. apríla schválili aj investície, ktoré sa v kraji budú realizovať ešte v tomto roku. Peniaze sa dostanú aj do Popradu.

Ilustračný obrázok k článku Župa dá najviac investícií do ciest a kotolní. Peniaze sa našli aj pre popradské gymnázium
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Cestná sieť

Dominujú financie na plánovanú rekonštrukciu havarijných úsekov ciest II. a III. triedy po zimnom období v objeme 1,5 milióna eur a nákup potrebnej techniky pre Správu a údržbu ciest PSK, ako sú úžitkové vozidlá, nákladné vozíky na prepravu strojov, segmentová radlica, fréza na asfalt, drvička krovia.

Cestári by mali realizovať aj rekonštrukciu teplovodnej kotolne na Jesennej ulici v Prešove v hodnote 145 000 eur. Poslanci schválili aj 11 600 eur na prípravu projektovej dokumentácie na prestavbu križovatky Rusínska – Ul. arm. gen. L. Svobodu v Prešove kvôli zmene tranzitnej trasy a takmer 12 000 eur na prepracovanie pôvodnej projektovej dokumentácie na prestavbu Kuzmányho ulice v krajskom sídle. Celkovo bolo pre oblasť cestnej dopravy vyčlenených 1,88 milióna eur.

Školstvo

V oblasti vzdelávania rozdelili poslanci krajského parlamentu 883 000 €. Najviac, 586 000 €, dostane Gymnázium v Poprade na rekonštrukciu telocvične.

Spojená škola Tarasa Ševčenka v Prešove zrealizuje rekonštrukciu kotolne za 150 000 € a do modernizácie tepelného hospodárstva sa pustí aj prešovská Hotelová akadémia, ktorá plánuje zatepliť administratívnu budovu, zmodernizovať kotolňu a strojovňu a vyregulovať vykurovací systém. To všetko v hodnote 147 000 €.

Kultúra

Pre kultúrne služby bolo na tohtoročné investície pridelených takmer 212 000 €. Najviac finančných zdrojov v oblasti kultúry smeruje do Vranova nad Topľou, kde má byť za 143 000 € zrekonštruovaná telocvičňa pre potreby Hornozemplínskeho osvetového strediska.

Rekonštrukciu strechy kotolne v tomto roku zabezpečí Divadlo Jonáša Záborského (43 000 €). Krajské múzeum v Prešove v tomto roku dá vypracovať projektovú dokumentáciu na modernizáciu historickej budovy Kumštu v centre krajského mesta, ktorá je momentálne pre verejnosť úplne uzavretá.

Sociálna sféra

V sociálnej oblasti poslanci rozhodovali o sume takmer 214 000 €. Aj tu pôjde predovšetkým o teplo – rekonštrukciu kotolne za 138 000 € zrealizuje Centrum sociálnych služieb Dúbrava. Domov sociálnych služieb na Volgogradskej ulici v Prešove pripravuje termostatizáciu a reguláciu tepelného hospodárstva v objeme 41 000 €.

Poslanci Zastupiteľstva PSK schválili aj zdroje na dokončenie objektu detského stacionára Korytnačka v Kežmarku. Na odkúpenie majetku mesta Kežmarok (schodisková plošina a vonkajšia terasa) vyčlenili 1 700 €. Na kuchynskú linku a rekonštrukciu sociálnych zariadení a kúpeľní je určených takmer 33 000 €. Stacionár by mal byť funkčný ešte do letných mesiacov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM