Peter Handzuš Rôzne

Zverejnia majetkové priznania?

Aliancia Fair-play vyzýva kandidátov na primátorov a poslancov, aby zverejnili údaje o majetku

Aliancia Fair-play (AFP) dnes vyzvala kandidátov na primátorov a poslancov v krajských mestách, aby sa zapojili do projektu AFP „politikaopen“, ktorý prináša občanom podrobné informácie o majetku a záujmoch kandidátov ďaleko nad rámec zákona. Informoval o tom manažér projektu František Pauliny z AFP.
„Nájsť kontakty na všetkých kandidátov do spomínaných funkcií nie je možné, preto sa Aliancia Fair-play obrátila na politické strany, ktoré kandidátov nominujú. Zároveň chce na oslovenie kandidátov využiť aj túto verejnú výzvu,“ konštatoval.
Projekt je určený pre tých volených zástupcov, ktorí sú ochotní vo svojom on-line formulári dobrovoľne zverejňovať podrobné informácie o svojom majetku, záujmoch a možných oblastiach pre konflikt záujmov. Cieľom výzvy je dosiahnuť, aby sa čo najviac kandidátov zapojilo do projektu „politikaopen“ ešte pred voľbami a umožnilo tak ich verejnú kontrolu ešte predtým, ako im voliči odovzdajú svoj hlas.
Projekt „politikaopen“ je otvorený pre všetkých kandidátov a politikov, ktorí chcú pomôcť dvihnúť latku transparentnosti. „Verejným záväzkom vypĺňať svoj formulár pravidelne majú kandidáti jedinečnú šancu ukázať, že chcú hrať s občanmi férovú hru nielen pred voľbami, ale aj počas výkonu verejnej funkcie,“ povedal Pauliny. Krátko pred konaním komunálnych volieb aliancia zverejní na tlačovej besede zoznam kandidátov, ktorí uverejnia na stránke projektu svoj vyplnený on-line formulár a porovná stupeň ich otvorenosti s ostatnými kandidátmi vo voľbách.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM