Marcel Mojžiš Správy

Zvracanie, hnačky a zimnica: Dajte si pozor na zákerný vírus!

V chladných mesiacoch si treba dať zvýšený pozor na nepríjemnú infekciu. Takzvané norovírusy dokážu človeku poriadne znepríjemniť život. A tak môžete trpieť hnačkami, bolesťami brucha, nezriedka dokonca aj zimnicou. Odborníčka radí, ako sa pred nimi čo najúčinnejšie brániť.

Ilustračný obrázok k článku Zvracanie, hnačky a zimnica: Dajte si pozor na zákerný vírus!
Zdroj: Webnoviny.sk

Za ostatných päť rokov sa na Slovensku zaznamenal stúpajúci trend vo výskyte hnačkových ochorení spôsobených vírusmi. V roku 2011 bolo hlásených vyše 6-tisíc prípadov vírusových hnačkových infekcií, z ktorých vo viac ako 4 000 prípadoch bol za ochorenie zodpovedný rotavírus. Za ďalšou vyše tisíckou diagnostikovaných prípadov stál norovírus.

Nepríjemné prejavy

Od začiatku tohto roka podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR zaznamenali odborníci už viac ako 1 400 prípadov norovírusových ochorení, z toho najviac v Trenčianskom (523) a najmenej (37) v Banskobystrickom kraji. Norovírusy spôsobujú akútne hnačkové ochorenia, ktoré sú sprevádzané zvracaním, bolesťami brucha, kŕčmi brucha, nezriedka aj bolesťami hlavy, horúčkou, či zimnicou.

„Inkubačná doba je 12 až 48 hodím, pričom samotné ochorenie odznieva pomerne rýchlo – za 12 až 60 hodín a nezanecháva trvalejšie zdravotné následky. Ojedinele však môže dôjsť k ťažkej dehydratácii pacienta, čo môže najmä u starších osôb, či ľudí, vysilených inou chorobou, viesť až k smrti,“ upozorňuje Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica.

Norovírus bol prvý raz dokázaný v roku 1978 a dnes je známych približne 20 rôznych jeho genotypov. „ Na Slovensku diagnostikujeme norovírus ostatných 10 rokov," konštatuje Mária Avdičová, vedúca odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ. Podľa nej aj vo svete sú najčastejším pôvodcom vírusových hnačkových ochorení rotavírusy, ktoré postihujú hlavne detskú populáciu a majú aj závažný priebeh hlavne u detí do 2 rokov veku. Nasledujú norovírusy, ktoré spôsobujú klinicky podobné hnačkové ochorenia, ale viac postihujú dospelých.

Ako sa brániť?

Hoci takéto infekcie sa u nás vyskytujú počas celého roka, bacha si na ne treba dať najmä v chladnejších mesiacoch. Najčastejšie sa prenášajú kontaktom. „Chorý človek kontaminuje prostredie, napríklad sociálne zariadenie v domácnosti, školách, škôlkach, nemocniciach, či inom kolektívnom zariadení a ďalší ľudia si znečistia ruky a zanesú si vírus do úst. Tento spôsob šírenia je najčastejší aj na Slovensku," upozorňuje M. Avdičová.

Najlepšia obrana proti nepríjemnej infekcii je tak jasná. "Je to dôsledná osobná hygiena, umývanie rúk pred jedlom a hygiena prostredia. Iná prekážka pre šírenie norovírusových ochorení žiaľ zatiaľ neexistuje,“ dodala na záver odborníčka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM