Správy

Zvrat v prípade kežmarského mosta: Odborníci to ešte raz prepočítali, výsledok vás pobaví

Kolóny, obchádzky, protesty. Už niekoľko týždňov omiľaná téma pod Tatrami. Od piatka (7.2.) zmena. Aha, na čo sa nakoniec prišlo...

Ilustračný obrázok k článku Zvrat v prípade kežmarského mosta: Odborníci to ešte raz prepočítali, výsledok vás pobaví
Zdroj: Mesto Kežmarok

K rozhodnutiu o úprave obchádzkových trás pre dopravnú obsluhu územia došlo na základe nového prepočtu zaťažiteľnosti mosta. Pri usmernení dopravy dopravným značením do stredu mosta a regulovaním dopravy dopravnou políciou z dôvodu obmedzenej zaťažiteľnosti, bude môcť nákladná doprava po tomto moste prechádzať,“ zdôvodnila hovorkyňa Slovenskej správy ciest Lucia Karelová s tým, že tranzitná doprava bude naďalej odklonená cez Prešov a Starú Ľubovňu až do výstavby provizórneho premostenia.

Pre havarijný stav mostného objektu je na území Prešovského kraja vyhlásená mimoriadna situácia. Po presmerovaní dopravy do stredu mostného objektu v šírke sedem metrov v obojsmernej prevádzke je možné zvýšiť zaťažiteľnosť pre vozidlá do 12 ton a pre jediné vozidlo do 44 ton.

Zruší sa tak dočasná obchádzka cez Vysoké Tatry, ktorú kritizovali nielen miestni obyvatelia, samospráva, ochranári, ale aj rezort pôdohospodárstva či obrany.

„Pre Prešovský samosprávny kraj (PSK) to znamená, že situácia sa dostane do štandardného režimu, čo je pre nás pozitívna správa. Po vybudovaní provizórneho premostenia bude nastavená aj údržba obchádzky mosta a samotného mosta na základe objednávky správcu cesty I. triedy v špeciálnom režime,“ uviedla hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

Pri návrhu pôvodných obchádzkových trás na cestách 2. triedy z Popradu cez Starý Smokovec až do Tatranskej Lomnice kraj upozorňoval na rizikové miesta, ale hlavne na fakt, že regionálne cesty v tejto oblasti nie sú pripravené na nápor kamiónovej dopravy. „Hlavne z dôvodov nedostatočne zabezpečených mostných objektov a múrov v súbehu so železničnou traťou,“ zdôraznila Jeleňová.

Provizórny most bude vedľa toho existujúceho sprevádzkovaný začiatkom marca, následne sa zruší aj obchádzková trasa tranzitnej dopravy cez Prešov. Rekonštrukcia havarijného stavu mostného objektu na ceste I/66 je naplánovaná na budúci rok. „Je uzatvorené výberové konanie na spracovateľa projektu, po jeho dodaní a získaní stavebného povolenia bude vybraný zhotoviteľ,“ dodala Karelová.

Tatranci protestujú: Sú proti navrhnutej obchádzke
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM