Peter Handzuš Krimi

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo trvá vo všetkých pohoriach

Vo všetkých slovenských pohoriach trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o aktuálnej situácii informoval Milan Lizuch, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS)

„Snehová pokrývka je vplyvom vetra a nízkych teplôt na mnohých strmých svahoch so sklonom nad 35 stupňov iba mierne až slabo spevnená. Uvoľnenie lavín je možné už pri jej malom zaťažení,“ spresnil Lizuch. Zvýšená je i pravdepodobnosť samovoľného zosuvu stredných, výnimočne aj veľkých lavín.
Dnes ráno bolo na horách rôznorodé počasie, vo Vysokých Tatrách a Fatrách polooblačno až zamračené. V Nízkych a Západných Tatrách ešte snežilo, miestami bolo hmlisto. Pri trvajúcom chladnom počasí sa teplota vzduchu pohybovala od –18 do –9 stupňov Celzia. Na hrebeňoch hôr fúkal čerstvý až silný prevažne severný vietor s rýchlosťou okolo 40 km/h.
Počas uplynulých 24 hodín pripadlo do 15 cm prachového snehu, v priebehu posledných štyroch dní až do 70 cm. V neustále vetrom previevanej snehovej pokrývke sa na záveterných miestach, žľaboch a terénnych nerovnostiach, vytvárajú veľmi nestabilné snehové dosky a náveje. SLP HZS upozorňuje na zotrvanie zvýšeného lavínového nebezpečenstva.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM