Pavol Krupka Kultúra

50 rokov výtvarného vzdelávania v Poprade

Výtvarný odbor najstaršej popradskej ZUŠ oslavuje 50 rokov svojej existencie. Desať rokov fungujúcu Hudobnú školu v roku 1961 rozšírili a posilnili učitelia a adepti výtvarného umenia. Tomuto výročiu je venované aj tradičné podujatie Hry s umením s

Bola to myšlienka akademického maliara Jozefa Olexu , ktorá sa v spolupráci s ďalšími pedagogickými osobnosťami zmenila na konkrétny čin a postupne sa pretvárala na úspešné umelecko-pedagogické pracovisko. Dnes má výtvarný odbor školy 450 žiakov a tých vychovávajú aj pedagógovia, ktorí patrili medzi jeho absolventov. Ba v triedach tejto školy nájdeme aj učiteľov, ktorých do tajov výtvarného umenia prvýkrát zasvätili ich dnešní starší kolegovia.

50 rokov výtvarného vzdelávania sa v podobe obrazov a výtvarných objektov prenieslo aj do výstavných priestorov Tatranskej galérie. Celú jej plochu zaplnili diela zakladateľov, pedagógov a absolventov tohto umeleckého odboru, a bude to tak až do 5. júna. Samozrejme, aj táto výstava sa začala vernisážou. Okrem príhovorov riaditeľky TG Anny Ondrušekovej a riaditeľky ZUŠ Kataríny Kočišovej ju vyplnila aj prehliadka umeleckých kostýmov s názvom// Impulzy.// Živé modely vytvorila jedna zo súčasných študentiek vzdelávania dospelých Jana Kumorovitzová. Film Štyri Popradčanky Ivany Šebestovej na plátne tiež neožil náhodou – aj umelecký rast tejto mladej animátorky sa začal na jubilujúcej škole.

Súvisiaci článok: http://www.poprad24.sk/clanky?…

50 rokov výtvarného vzdelávania v Poprade
1
Galéria
50RetrospektrumTG
21
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM