Martin Sýkora Rôzne

Aký guláš je najlepší? V Tatrách dominovalo medvedie mäso a držky

Súťaž vo varení kotlíkového guláša má vo Vysokých Tatrách bohatú a dlhoročnú tradíciu. Súťažiaci stále prídu s niečím novým, tak to bolo aj tentoraz.

Ilustračný obrázok k článku Aký guláš je najlepší? V Tatrách dominovalo medvedie mäso a držky
Foto: Martin Sýkora

Uplynulý ročník tradičného podujatia s názvom Špica guláš sa niesol v obvyklej výbornej atmosfére. Zmerať si sily, vedomosti a zručnosti prišli kuchárske tímy z celého Slovenska.

Symbolická sedemnástka

Súťažilo sa v dvoch kategóriách – junior a senior. Finálne produkty boli hodnotené profesionálnou porotou. „Máme z čoho vyberať. Je to 17. ročník a máme 17 súťažiach, ktorí sa snažili uvariť čo najlepší guláš. Všetci k tomu pristupovali veľmi zodpovedne,“ hodnotil predseda Tatranského klubu kuchárov a cukrárov Miloš Červenka.

Súťažiaci dokázali, že kotlíkový guláš má pod Tatrami svoju tradíciu a kvalitu. Koľko ľudí, toľko chutí, napriek tomu porota v zložení Karol Sklenár – predseda poroty, Dušan Bečker, a Peter Baboľ musela hodnotiť.

„Guláše boli dobré a chutné. Kontrolovali sme čistotu prípravy a práce, technologické postupy a výsledok. Dobrý guláš má mať farebnosť, svoju konzistenciu a samozrejme chuť,“ dodal Červenka.

Foto: Martin Sýkora

Najdôležitejšie gulášové ingrediencie

Každý súťažný tím mal svoju tajnú prísadu. Tie najhlavnejšie pomenoval ocenený Ján Brachňák z Hôrky, ktorý varil guláš z jelenice. „Kotlíkový guláš varím vyše 20 rokov, je to moja vášeň. Najdôležitejšími ingredienciami sú láska a srdce,“ vysvetlil Brachňák.

PREČÍTAJTE SI AJ: Spišskosobotský kotlík priniesol dobrú náladu

Medveď a držky do držky

Aj tento rok priniesol špeciality, z ktorej prechádzali oči. Úžasné vône pošteklili nosy všetkým. Porota to vôbec nemala ľahké. Stretla sa už s hocičím, ale s víťazným držkovým gulášom Ľudovíta Korvína ešte nie. Zaujal aj guláš Petra Gápu. „Varili sme domáci medvedí guláš, ktorý je z domáceho medveďa, chovaného na domácej tatranskej kontajnerovej strave. Domácich medveďov je v Tatrách veľa, tak sme museli jedného picnúť,“ povedal Gápa s humorom sebe vlastným.

V kategórii Junior si zlato odviezli tri tímy – SOŠ Horný Smokovec (Daniel Rybovič a Peter Palušák), Hotel Plejsy (Denis Čonka a Kevin Mareček) a SOŠ Púchov (Lukáš Šulík a Tomáš Teška). Kategóriu Senior jasne ovládol Ľudovít Korvín s gulášom z držiek a strieborný Peter Gápa s medvedím gulášom.

Video: Peter Handzuš / Zdroj: YouTube.com
Špica guláš 2016
26
Galéria
Foto: Martin Sýkora
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM