Peter Handzuš Rôzne

Cestovné za MHD sa v meste zatiaľ zvyšovať nebude

Cestovné v Mestskej hromadnej doprave (MHD) v Poprade sa zatiaľ zvyšovať nebude. Poslanci Mestského zastupiteľstva na svojom dnešnom zasadnutí stiahli z rokovania bod programu, v ktorom bolo navrhované zvýšenie cestovného.

Poslankyňa MsZ Anna Schlosserová totiž navrhla, aby sa tarifa za MHD nezvyšovala pre deti do 6 rokov, pre sprievodcov invalidov a pre držiteľov Jánskeho plakety.

Pôvodne sa malo cestovné na čipovej karte v prípade základného lístka zvýšiť zo 40 centov na 50 centov, o desať centov viac mali zaplatiť aj deti do šesť rokov, študenti či dôchodcovia do 70 rokov a sprievodcovia ťažko zdravotne postihnutých. Najviac by sa podľa navrhovanej zmeny zvýšenie cestovného dotklo dôchodcov nad 70 rokov, ktorí doteraz platili tri centy. Po novom by mali za MHD platiť až 20 centov.

MHD je v Poprade zabezpečovaná 16 autobusmi a mesto ju financuje z vlastného rozpočtu. Podľa Mestského úradu sa čoraz viac zvyšujú straty v MHD, čo je dôsledok nárastu cien pohonných látok, zvyšovania ceny práce, cien materiálov potrebných na opravu a údržbu autobusov. Práve to je dôvod, prečo chcú v meste zdvihnúť cestovné. Na rok 2011 je v rozpočte vyčlenených 545.000 eur na chod MHD. „Aj v meste Poprad je potrebné upraviť výšku cestovného za účelom aspoň zmiernenia dôsledkov zvyšovania strát z cestovania MHD,“ uvádza sa v správe predloženej na MsZ. Poslanci sa zvyšovaním tarify za MHD budú zaoberať na ďalšom rokovaní.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM