Monika Vengrínová Správy

Cudzinci v Poprade pýtajú peniaze: Dajte si v predvianočnom čase pozor na nelegálne finančné zbierky!

Ako informovala polícia, po Poprade sa opakovane pohybujú cudzí štátni príslušníci, ktorých cieľom je získať pod zámienkou rôznych charitatívnych zbierok finančnú hotovosť pre vlastnú potrebu. Preto si pred tým, ako niekomu venujete peniaze, overte, či má na zbierku povolenie.

Ilustračný obrázok k článku Cudzinci v Poprade pýtajú peniaze: Dajte si v predvianočnom čase pozor na nelegálne finančné zbierky!
Zdroj: Dnes24.sk

„Aktuálne sme dostali podnet od obyvateľky, ktorú na popradskom námestí pristavil muž a chcel, aby sa podpísala na podpisový hárok. V hlavičke bol uvedený názov akejsi medzinárodnej organizácie nepočujúcich a okrem podpisu a názvu mesta mala obyvateľka uviesť výšku čiastky, ktorou prispeje,“ informoval náčelník Mestskej polície v Poprade Jaroslav Marušin.

Mestská polícia začala prípad okamžite preverovať a touto cestou vyzýva aj verejnosť na maximálnu opatrnosť. Keďže v predvianočnom čase sú ľudia citlivejší na pomoc osobám v núdzi, je potrebné zachovať ostražitosť a v prípade kontaktu s osobami realizujúcimi rôzne zbierky, je dobré si overiť, či majú písomné poverenie na vykonanie zbierky, ktorá musí byť schválená Minis­terstvom vnútra SR a či sú jednotne označené. Pre realizáciu zbierky na verejnom priestranstve je navyše potrebný súhlas majiteľa pozemku.

Podobný prípad riešili mestskí policajti aj v lete, kedy sa v uliciach mesta objavili cudzinci disponujúci rôznymi tlačivami požadujúci peniaze pre rôzne známe svetové nadácie – v tomto prípade išlo o dokonca o UNICEF. „Ľudia im často v dobrej viere peniaze dali a mali za to, že peniaze skončia v tejto organizácií na pomoc osobám v núdzi. Tieto zbierky však neboli oficiálne a všetky peniaze končili u osôb pre vlastnú potrebu. Bol dôvodný predpoklad, že šlo o organizovanú činnosť,“ doplnil Marušin s tým, že ak majú občania pocit, že zbierka, s ktorou sa stretnú v uliciach nie je legálna, môžu to kedykoľvek oznámiť na tel. číslo 159 a vyslaná hliadka preverí zákonnosť zbierky priamo v teréne.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM