Martin Sýkora Správy

Ďalšie víkendové škody: Vietor polámal a vyvrátil ďalšie tisícky stromov

Čo silný vietor nestihol spustošiť uplynulý týždeň, to sa mu podarilo počas víkendu. Lesníci spočítali škody v krátkom čase druhý krát a to nielen na stromoch.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšie víkendové škody: Vietor polámal a vyvrátil ďalšie tisícky stromov
Zdroj: ŠL TANAPu

Najhoršie v Javorovej a Širokej doline

Po víkendovom vetre ostalo v Tatranskom národnom parku na území v správe Štátnych lesov TANAPu ležať ďalších približne 6 400 m3 dreva, čo predstavuje viac ako 8 500 stromov.

„Poškodené boli najmä lesné porasty v ochranných obvodoch Podspády a Tatranská Javorina, kde vietor podľa prvotných odhadov polámal alebo vyvrátil celkovo 6 000 m³ dreva,“ uviedol Pavol Fabian, námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAPu.

Najviac zasiahnuté bolo ústie Javorovej a Širokej doliny, kde popadané stromy odrezali cestu k obom horárňam. Zatiaľ čo v Tatranskej Javorine náporom silného vetra podľahlo okolo 2 000 m³ dreva, ochranný obvod Podspády odhadol objem kalamity na 4 000 m³. Zvyšných štyristo metrov kubických predstavujú škody, ktoré nahlásili z ochranných obvodov Oravice a Habovka.

Silný vietor lámal stromy - Javorová a Široká dolina 03/2017
3
Galéria
Zdroj: ŠL TANAPu

Poškodené stromy i zariadenia

Ďalšie škody na majetku štátu v správe Štátnych lesov TANAPu spôsobil vietor na účelových zariadeniach, poškodené boli nielen turistické smerovníky, pútače, oplotenie, ale aj budovy – či už terénna stanica v Bobrovci alebo snehová jama v Tatranskej Javorine. Štátne lesy TANAPu vyčíslili škody na 5 800 eur.

Pracovníci Štátnych lesov TANAPu sú od rána v teréne a snažia sa sprístupniť všetky úseky stromami zatarasených lesných ciest. Obozretní by mali byť aj návštevníci, ktorí musia počítať s tým, že za takéhoto počasia sa môžu na turistických chodníkoch nachádzať aj vetrom vyvrátené stromy či konáre.

Pripomeňme, že vietor v Tatranskom a Pieninskom národnom parku vyčíňal aj 24. februára. Jeho náporom vtedy neodolalo takmer dvetisíc živých stromov, čo predstavuje 1 335 m3 dreva. Škody na účelových zariadeniach a budovách Štátne lesy TANAPu vtedy odhadli na tritisíc eur.

Zdroj: ŠL TANAPu
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM