Rôzne

Dokončuje sa rekonštrukcia Kuszmannovho bazára: Je tam už PRVÁ remeselná pekáreň v Tatrách

Kuszmannov bazár je známy ako prvý obchod v Tatranskej Lomnici. S touto historickou budovou je spojená zaujímavá história.

Ilustračný obrázok k článku Dokončuje sa rekonštrukcia Kuszmannovho bazára: Je tam už PRVÁ remeselná pekáreň v Tatrách
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

V súčasnosti sa dokončuje rekonštrukcia prvého obchodu v Tatranskej Lomnici – Kuszmannov bazár.

„Pôvodnú budovu neznámi zlodeji vykradli a podpálili v zime 1903, keď boli Tatry opustené. Začiatkom roka 1904 majiteľ, hneď ako zistil, že budova je zničená, začal na tom istom mieste stavať novú. Dokončená bola ešte v lete, prevádzkoval tam obchod na prízemí a ubytovacie priestory na poschodí,“ ozrejmil históriu Maroš Semančík z Múzea v Kežmarku.

Prevádzková riaditeľka Miriama Vojčíková uviedla, že náklady na obnovu tejto kultúrnej pamiatky sú na úrovni 5,5 milióna eur. S prácami sa začalo vlani po odkúpení spoločnosťou, ktorá vlastní aj jeden z hotelov.

V súčasnosti sa tam už nachádza reštaurácia a prvá remeselná pekáreň v Tatrách, zvyšnú časť prestavujú na ubytovanie.

„Pôvodnú budovu dal ešte v roku 1896 postaviť obchodník z Kežmarku Július Kuszmann, po požiari, keď ju znovu postavili, tam bol obchodný dom. Neskôr bola stavba známa aj ako hotel Tatry. My sme sa pri rekonštrukcii snažili maximálne zachovať pôvodný vzhľad stavby ešte z konca 19. storočia, a to najmä na základe dobových fotografií, ktorých však nebolo veľa,“ priblížila Vojčíková s tým, že pri projekte museli dodržať aj podmienky pamiatkarov. Budova sídli na začiatku lomnického parku.

Obnova Kuszmannovho bazára
6
Galéria
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM