Pavol Krupka Kultúra

Dr. Feelgood Revival: Popradský príspevok k blues

Majú radi blues a v ich hre to aj počuť. Popradská skupina Dr. Feelgood Revival sa to len relatívne nedávno rozhodla ukázať aj navonok. Po klubových vystúpeniach, ktorých doteraz nebolo ani dvadsať, sa štyria muzikanti v piatok podvečer postavili na

Podľa slov zakladajúceho člena Štefana Karela skupina hrala doteraz hlavne pre radosť. Priaznivé odozvy na vystúpeniach v rôznych kluboch východného Slovenska, vrátane popradského Rock Fabric, priviedli členov kapely k myšlienke, že by sa mohli ešte viac dostať do povedomia domácich poslucháčov. Najvýraznejším krokom v tomto smere bolo práve piatkové verejné vystúpenie.

Okrem pôvodnej britskej skupiny Dr. Feelgood sa hudobníci, ktorí inak nie sú v Poprade celkom neznámi, inšpirujú tvorbou takých klasikov, ako sú Robert Johnson, B. B. King, Eric Clapton, či kapelami orientovanými viac na rockové smery toho istého štýlu. Bluesové a rockové štandardy hrajú podľa vlastného cítenia a s vlastnou hudobnou predstavivosťou. Takýto prístup je, aj podľa hudobných odborníkov, jednoznačným pozitívom.

Štýl, z ktorého už pred sto rokmi vyrástol jazz a neskôr aj celá moderná populárna hudba, si nezaslúži, aby sa naň zabudlo. Úprimnosť, autenticita a pestrosť výpovedí, to je to, čo súčasnej populárnej hudbe, často motivovanej peniazmi, chýba, a čo, naopak, je typické pre blues. Blues má postavenie menšinového žánru takmer na celom svete, teda aj na Slovensku. Tu žije hlavne v regiónoch a hudobných kluboch. Hudobníci ho v nich nielen udržiavajú pri živote, ale často obohacujú aj vlastnou tvorbou a novými, aktuálnymi myšlienkami.

Piatkové vystúpenie ukázalo, že Dr. Feelgood Revival by mohol byť príspevkom popradských hudobníkov v tejto snahe, i keď im, samozrejme, ide o hudbu samotnú. Príspevkom nie veľkým, ale ani nie zanedbateľným. A do budúcnosti verme, že ani nie osamelým.

Dr. Feelgood Revival, to sú: Štefan Karel – bicie, Edo Duda – spev, gitara, harmonika, Stano Sedlák – basgitara, Karol Duchoň – gitara.

Poprad 24 Foto: Pavol Krupka Video: Pavol Krupka

Dr. Feelgood Revival: Popradský príspevok k blues
1
Galéria
Dr.Feelgood
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM