Peter Handzuš Rôzne

EUROSCOLA 2016: Program rozšíril gymnazistom vedomosti o Európskej únii

Študenti Gymnázia, Kukučínova, Poprad sa zapojili do programu EUROSCOLA 2016. Program je určený študentom stredných škôl vo veku 16 – 18 rokov.

Ilustračný obrázok k článku EUROSCOLA 2016: Program rozšíril gymnazistom vedomosti o Európskej únii
Zdroj: Dnes24.sk

Zapojiť sa do súťaže je možné tak, že študenti školy usporiadajú podujatie, ktorého cieľom je diskusia o Európskej únii, jej možnom smerovaní, úspechoch i problémoch, o možnostiach a perspektívach mladých ľudí v EÚ. Motiváciou je cena pre víťaza – dvojdňové podujatie EUROSCOLA, ktoré sa koná 20. a 21. mája 2016 v Štrasburgu za účasti poslancov Európskeho parlamentu ako aj iných vplyvných osobností európskej integrácie.

Projektovú prácu rozbehli žiaci III.B a III.C triedy, ktorí sa zúčastnili na besede o Európskej únii pri príležitosti Európskeho informačného dňa. Europoslanci páni Vladimír Maňka a Ivan Štefanec so žiakmi diskutovali o horúcich témach európskej politiky – migranti, postavenie Slovákov v EÚ, ekonomické dohody medzi USA a EÚ.

Zaujímavým podujatím bola prednáška a beseda s europoslankyňou pani Monikou Flašíkovou Beňovou, prostredníctvom programu SKYPE na tému – Postoj Európskej únie k riešeniu prívalu utečencov z krízových oblastí, ktorá sa uskutočnila 6.10.2015. Pani poslankyňa študentov najskôr oboznámila s fungovaním Európskeho parlamentu, vysvetlila priebeh rokovania parlamentu. Diskusia s pani poslankyňou bola veľmi podnetná, študenti dostali na každú otázku kvalifikovanú odpoveď.

EUROSCOLA – ERASMUS – Študuj, cestuj, poznávaj

Pod týmto názvom sa stretli vo Vedeckej kaviarni 15.10.2015 študenti na prednáške a besede s Ing. Petrom Pajonkom z Ekonomickej univerzity Bratislava. Hlavnou témou bol európsky program ERASMUS. Program je zameraný na mobilitu študentov, predovšetkým vysokoškolákov, v rámci EÚ a aj mimo nej. Pomáha študentom dostať sa na rôzne jazykové a študijné pobyty v zahraničí. Stretnutie pokračovalo diskusiou o prínosoch zahraničných mobilít. Inšpiratívne bolo rozprávanie Ing. Pajonka o jeho študijných pobytoch vo Francúzsku, Rusku a Mexiku.

Európsky parlament mojimi očami

Zaujímavé zážitky a osobné skúsenosti prezentovala svojim spolužiakom vo Vedeckej kaviarni 26.10.2015 štu­dentka gymnázia Lucia Lučivjanská. Lucia sa v rámci súťaže Rozhoduj o Európe prebojovala na modelové zasadanie Rady Európskej únie a Európskeho parlamentu, ktoré sa konalo v Trenčianskych Tepliciach. Počas piatich dní mala možnosť vyskúšať si formálne aj neformálne rokovania. Spoznala ambicióznych, múdrych a inteligentných mladých ľudí. Zúčastnila sa aj simulácie rokovania Európskeho parlamentu, ktoré sa konalo v Banskej Bystrici. Rokovanie prebiehalo vo francúzskom jazyku. Bola to pre ňu veľká výzva, všetko však výborne zvládla.

Program EUROSCOLA študentom Gymnázia, Kukučínova, Poprad rozšíril vedomosti o Európskej únii, Európskom parlamente a iných inštitúciách. Držme im palce, aby boli jednou z víťazných škôl, ktoré sa stretnú v máji 2016 v Štrasburgu.

Mgr. Valéria Pajonková

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM