Rôzne

FOTO: Popradská nemocnica zmodernizovala RDG pracovisko a vybudovala NOVÚ očnú kliniku!

V popradskej nemocnici v pondelok sprístupnili zmodernizované rádiodiagnostické pracovisko a vybudovali tiež novú očnú kliniku.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Popradská nemocnica zmodernizovala RDG pracovisko a vybudovala NOVÚ očnú kliniku!
8
Galéria
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

Náklady na oba projekty sú na úrovni dvoch miliónov eur, prevažnú časť financovala nemocnica z vlastných zdrojov. Na slávnostnom otvorení to uviedol riaditeľ nemocnice Jozef Tekáč.

Na očnom oddelení tak budú po novom realizovať všetky výkony i vyšetrenia. Klinika je rozdelená na ambulantnú a zákrokovú časť a operačný trakt.

Počet výkonov rastie

„V ambulantnej časti sa nachádza všeobecná, príjmová a metabolická ambulancia s laserovými vyšetrovacími prístrojmi. Priestory operačného traktu sú usporiadané tak, aby bol zabezpečený správny pohyb pacientov, personálu i presun zdravotníckeho materiálu. Našou ambíciou je veľký rozvoj jednodňovej zdravotnej starostlivosti v oblasti oftalmológie,“ priblížila primárka očného oddelenia Mária Michalková. Prestavba trvala takmer sedem mesiacov a stála takmer 1,2 milióna eur.

Očné oddelenie otvorili v popradskej nemocnici pred 50 rokmi. Okrem chirurgie sietnice poskytuje komplexnú diagnostickú a terapeutickú starostlivosť pre obyvateľov okresov Poprad, Stará Ľubovňa, Spišská Nová Ves, Levoča aj Liptovský Mikuláš. „Na porovnanie, v roku 2009 sa u nás realizovalo približne 1400 výkonov, o desať rokov neskôr toto číslo stúplo takmer na 12 000. Hovorí to nielen o rozvoji oftalmológie, ale aj o náraste pacientov a ich problémov. Kým v roku 2009 sme urobili necelých 600 operácií sivého zákalu, v roku 2019 to bolo takmer už 1800,“ porovnáva Tekáč.

Nový RTG prístroj

V súvislosti s novým RDG pracoviskom, ktorého základom je nový RTG prístroj takmer za 700 000 eur, dodal, že v oblasti diagnostiky má nemocnica do budúcna veľké ambície. Vzhľadom na rapídny nárast onkologických ochorení by chceli rozvíjať program klinickej onkológie a onkochirurgie. V súvislosti s najčastejším onkologickým ochorením u žien – karcinómom prsníka – si nemocnica stanovila za cieľ obhájiť štatút mamografického skríningového centra. Nové pracovisko je od augusta v skúšobnej prevádzke, vďaka modernému prístroju tam môžu zdravotníci vykonávať intervenčné zákroky v rôznych oblastiach, od onkológie cez gynekológiu, tráviaci trakt až po cievny systém. Tekáč dodal, že nové pracovisko spolufinancovali z fondov Európskej únie a slúžiť bude pre spádovú oblasť približne 300 000 obyvateľov.

„Nové pracoviská vzbudzujú nádej, že nielen pracovné prostredie pre personál ale aj poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre pacientov je na vyššej úrovni. V tomto prípade vidím, že aj do budúcna je zabezpečená perspektíva tejto nemocnice,“ skonštatoval minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Popradská nemocnica zmodernizovala RDG pracovisko a vybudovala novú očnú kliniku
8
Galéria
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM