Monika Vengrínová Rôzne

Gynekológ Peter Brenišin otvorene: Týchto 5 problémov trápi mladé Popradčanky najčastejšie

Čo mladé dievčatá spod Tatier najčastejšie privádza k dverám gynekologickej ambulancie, sme zisťovali u známeho lekára z Popradu, Petra Brenišina. Okrem toho nám prezradil, ako odbúrať strach z prvej návštevy gynekológa, či aký má názor na skorý nástup sexuálneho života.

Ilustračný obrázok k článku Gynekológ Peter Brenišin otvorene: Týchto 5 problémov trápi mladé Popradčanky najčastejšie
Zdroj: Dnes24.sk

MUDr. Peter Brenišin je gynekológom, pôrodníkom a špecialistom na gynekologickú urológiu. Pôsobí v Gynekologickej ambulancii a ambulancii gynekologickej urológie BrenCare v Poprade a vo svoje praxi sa stretáva ako s dospelými, tak i s tínedžerkami, ktoré potrebujú gynekologické či urologické vyšetrenie.

  • Kedy je potrebné navštíviť gynekológa po prvý raz?

Pravidelné prehliadky u gynekológa by mali ženy absolvovať od 18. roku alebo od prvého tehotenstva, ak žena otehotnela pred 18. rokom. Ak však začínajú pohlavný život skôr alebo majú akýkoľvek gynekologický problém, je potrebné gynekológa navštíviť aj v mladšom veku.

  • Ako odbúrať strach z úplne prvej návštevy gynekológa?

Vyšetrenie u gynekológa má svoje špecifikum v tom, že svojím spôsobom zasahuje do intimity ženy. Strach z úplne prvej návštevy u gynekológa sa dá odbúrať, ak gynekológ pred vyšetrením podrobne vysvetlí tínedžerke (alebo aj dospelej žene), z čoho vyšetrenie pozostáva. Veľmi pomôže, ak matka s tínedžerkou doma pred návštevou gynekológa spolu preberú, z čoho bude vyšetrenie pozostávať, čo tínedžerku na ambulancii čaká a v čom spočíva dôležitosť gynekologického vyšetrenia. To, aké skúsenosti bude mať tínedžerka zo svojej prvej návštevy, je veľmi dôležité, aby sa pre ňu gynekologické vyšetrenie do budúcna nestalo zbytočným strašiakom.

  • Prečo sú pravidelné prehliadky nevyhnutné?

Pravidelné prehliadky sú nevyhnutné preto, aby sa včas zachytili ochorenia, ktoré pri neskoršom zistení môžu mať nezvratné následky pre zdravie ženy. Mnohé, hlavne zápalové ochorenia, ak sa neliečia včas, prechádzajú do chronických foriem, ktoré môžu mať za následok až neplodnosť ženy. Ďalším dôvodom pravidelných preventívnych prehliadok je zachytiť aj prípadné nádorové ochorenia v čo najskoršom štádiu, kedy je ešte nádej na úspešnú liečbu veľmi vysoká. Špecifické sú pravidelné preventívne prehliadky u tehotných žien, ktoré sú zamerané na kontrolu zdravia budúcej mamičky aj plodu.

  • Aký máte názor na sexuálnu výchovu v pubertálnom a predpubertálnom období?

Sexuálna výchova v predpubertálnom a pubertálnom období je potrebná, musí byť však podaná z ohľadom na vek tak, aby bola zrozumiteľná pre danú vekovú skupinu. Ideálne je, ak tieto veci prediskutujú s deťmi rodičia alebo učitelia v rámci školského vzdelávania. Keďže v dnešnej dobe nie je problém nájsť si napr. na internete fakty o sexuálnom živote, nepripravený tínedžer ich môže pochopiť nesprávne, príp. ho môžu aj šokovať či zbytočne vystrašiť.

  • Ako vy, ako odborník, vnímate čoraz včasnejšie zahájenie sexuálneho života u mladých dievčat? Čo by ste im poradil?

Je ťažké určiť vek, kedy má dievča začať sexuálny život. Na začiatok sexuálneho života by mala byť žena pripravená fyzicky aj psychicky, určite by to nemalo byť len preto, že všetky kamarátky v okolí už túto skúsenosť majú. V súčasnej dobe však veková hranica začiatku sexuálneho života klesá pod 18. rok života. Pred touto skutočnosťou nemôžeme zatvárať oči a tváriť sa, že to tak nie je. Nestačí mládeži tieto veci len zakazovať a vyčítať im, že je to nesprávne. Je skôr potrebné upozorňovať na úskalia, ktoré sexuálny život prináša, a to od sexuálne prenosných ochorení, ktoré môžu mať za následok neplodnosť ženy v dospelosti, až po neželané tehotenstvo. Je dôležité mládež upozorniť, ako sa náležite chrániť pred komplikáciami.

  • Stretávate sa vo svojej ambulancii aj s gynekologickými problémami najmenších dievčat?

Na svojej ambulancii mám evidované dievčatá od 15 rokov a dospelé ženy, takže gynekologické problémy najmenších dievčat neriešim. Keďže mojou ďalšou špecializáciou je gynekologická urológia, zameriavam sa u týchto dievčat skôr na urologické problémy, ako sú zápaly močových ciest, časté močenia, časté nutkanie na močenie a pod.

  • S akými piatimi problémami k vám teda prichádzajú tínedžerky najčastejšie?

Tínedžerky k nám na gynekologickú ambulanciu prichádzajú najčastejšie s týmito problémami:

  1. Antikoncepcia – Vzhľadom na skorší začiatok sexuálneho života prichádzajú tínedžerky na gynekologickú ambulanciu s požiadavkou na nasadenie antikoncepcie, kde sa vyberie vhodná forma antikoncepcie vzhľadom na vek tínedžerky. Samozrejme, že pred nasadením antikoncepcie sa tínedžerka veľmi podrobne vyšetrí, či vôbec je pre ňu hormonálna antikoncepcia vhodná. Ak nie, je poučená o iných formách antikoncepcie­. Zároveň sa jej aj vysvetlia úskalia sexuálne prenosných ochorení a ako sa proti týmto ochoreniam chrániť, pretože hormonálna antikoncepcia pred sexuálne prenosnými ochoreniami nechráni.
  2. Bolestivá menštruácia – Niektoré mladé dievčatá majú veľmi bolestivú menštruáciu. Je to jeden z najčastejších problémov, s ktorým prichádzajú na gynekologickú ambulanciu. Lekár musí najskôr zistiť príčinu bolestivej menštruácie a následne tento problém riešiť a liečiť.
  3. Rôzne poruchy menštruačného cyklu cyklu – U mladých dievčat v gynekologickej ambulancii často riešime rôzne poruchy menštruačného cyklu, napr. neskorý nástup menštruačného krvácania, nepravidelný menštruačný cyklus, nepravidelné krvácanie počas menštruačného cyklu a pod. Je potrebné zistiť príčinu týchto porúch a správne ich liečiť, pretože je to veľmi dôležité pre správne fungovanie ženy v dospelosti.
  4. Gynekologické zápaly – U mladých dievčat sa takisto ako u dospelých žien vyskytujú gynekologické zápaly vonkajších pohlavných orgánov, ako sú zápaly vulvy a pošvy, ale tiež zápaly vnútorných pohlavných orgánov, ako sú zápaly maternice, vajíčkovodov a vaječníkov. Je veľmi dôležité, aby tínedžerka prišla včas na gynekologickú ambulanciu a zápal sa adekvátne liečil, pretože neliečený zápal často prechádza do chronickej formy s trvalými následkami do dospelosti, ako sú chronické bolesti, vytvorenie zrastov v bruchu a neplodnosť ženy.
  5. Tehotenstvo – Ak tínedžerka otehotnie, je potrebné jej vysvetliť, ako to bude vplývať na jej organizmus, čo bude nasledovať v poradni pre tehotné, čo môže alebo nemôže ako tehotná a čo musí urobiť pre úspešný a bezproblémový priebeh tehotnosti. Je to veľmi dôležité, aby na konci tehotenstva bola zdravá matka a zdravé dieťa.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM