Pavol Krupka Kultúra

VIDEO: Historický vlak vyrazil pod hrad Ľubovňa, odtiaľ si nakrátko zašiel do Poľska

Otvorenie turistickej sezóny na hrade Ľubovňa sledovali aj cestujúci zo zvláštneho vlaku, ktorý smeroval z Popradu do Starej Ľubovne a potom až do poľskej Muszyny. Vagóny plné detí a dospelých ťahal muzeálny rušeň Pielstick, o ktorý sa starajú popradskí železniční nadšenci.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Historický vlak vyrazil pod hrad Ľubovňa, odtiaľ si nakrátko zašiel do  Poľska
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Samotná cesta bola aj preto veľkým zážitkom, a neplatí to len o priateľoch železničných vozidiel. Železničná trať údolím rieky Poprad cez Plaveč až do Poľska prechádza nádhernou krajinou, ktorá láka na výlet milovníkov prírody i kultúrnych pamiatok z oboch strán hranice. Vlak viezol aj niekoľko bicyklov, čo je trend, ktorý v modernej železničnej doprave narastá každým rokom.

V Starej Ľubovni nastalo menšie prekvapenie: Vlak sa na jednej strane vyprázdňoval, jeho osadenstvo mierilo pripravenými autobusmi na hrad, ale na druhej strane sa aj napĺňal. Mnohí Ľubovňania si totiž nenechali ujsť príležitosť previezť sa po železničnej trati, na ktorej už osobné vlaky nepremávajú. Mohli tak pobudnúť štvrťhodinku v poľskom prihraničnom mestečku Muszyna, i keď iba na jeho železničnej stanici.

Rovnaká príležitosť sa naskytla aj obyvateľom Muszyny, Krynice a okolia, ktorých, samozrejme, lákal najmä hrad. Jeho areál navyše sľuboval aj zaujímavý kultúrny program. Z rozhovorov vyplynulo, že väčšina z nich v Starej Ľubovni a na hrade nikdy nebola, a ten je od Krynice vzdialený ani nie 50 kilometrov… To isté zrejme platí aj o nás – druhú stranu Tatier väčšina pozná, ale smerom na východ je to už horšie.

Ako konštatovali aj organizátori podujatia z oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš – Pieniny či z popradského Klubu historických železničných vozidiel, región je ako stvorený na rozvoj cestovného ruchu a fungujúca železničná doprava v ňom hrá dôležitú úlohu.

Dali im za pravdu aj viacerí výletníci od rieky Poprad, ktorí sa túto nedeľu rozhodli stráviť v Starej Ľubovni a nakrátko po koľajach navštíviť aj Poľsko.

O programe na hrade Ľubovňa ste sa mohli dozvedieť aj z nedávnej obrazovej reportáže a tiež z fotografií a videí na našej facebookovej stránke.

Naše dnešné video zachytáva atmosféru počas jazdy historického vlaku, nechýbajú v ňom ani komentáre účastníkov a netradične aj krátky neformálny kurz angličtiny.

Historický vlak vyrazil pod hrad Ľubovňa, odtiaľ si nakrátko zašiel do Poľska
1
Galéria
Historický vlak vyrazil pod hrad Ľubovňa, odtiaľ si nakrátko zašiel do Poľska
40
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM