Peter Handzuš Správy

Horská služba zverejnila štatistiky: Minulý rok v horách zahynulo 19 ľudí

Úrazovosť v slovenských horách bola vlani porovnateľná s rokom 2013. Aj napriek tomu sa však výrazne znížil počet úrazov na lyžiarskych svahoch, a to až asi o 350 prípadov.

Ilustračný obrázok k článku Horská služba zverejnila štatistiky: Minulý rok v horách zahynulo 19 ľudí
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„V roku 2014 bolo tých úrazov o čosi menej, zaznamenali sme však 19 úmrtí, čo nie je dobré. Nás by potešilo, keby týchto zásahov bolo čo najmenej. Z pohľadu zásahov v horách bol takmer rovnaký počet úrazov ako v roku 2013, mali sme o jeden zásah menej. Leto bolo teda porovnateľné s rokom 2013,“ zhodnotil riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Janiga.

Pomáhali aj Rumunom, Lotyšom, Fínom či Izraelcom

V rámci úrazovosti sa však zmenilo zloženie národnosti. Kým Slováci v roku 2013 tvorili až 54 percent všetkých prípadov, vlani to bolo 38 percent. Nahradili ich rôzne národnosti, ktoré sa v minulosti v slovenských horách neboli, ako napr. Rumuni, Lotyši, turisti z Izraela či Fínska. „Máme teda širšie portfólio národností s menším počtom zranení. Úrazy Čechov, Slovákov ani Poliakov nepribudli, naši severní susedia sú na druhom a západní na treťom mieste,“ doplnil Janiga.

Pribúda úrazov na lyžiarskych svahoch

Horšie sa však podľa neho vyvíja súčasná zimná sezóna, v zlatom týždni mala HZS značný nárast veľmi ťažkých zranení a zvýšený nárast úrazovosti vo vysokohorskom prostredí. "Je to zatiaľ krátke obdobie na nejaké bilancovanie, ale verím, že v ďalšom období to už nebude také kritické,“ dodal Janiga.

V období od 24. decembra 2014 do 10. januára 2015 HZS zaznamenala 12-percentný nárast počtu prípadov oproti rovnakému obdobiu o rok skôr. Dohromady bolo počas týchto dní až 296 zranených, zvýšil sa predovšetkým počet úrazov na lyžiarskych svahoch. „Alarmujúce je, že pribudlo viac ťažkých úrazov s ohrozením života. Vlani boli len tri takéto prípady počas topsezóny, teraz je ich už 15,“ upozornil Janiga.

Lyžiarov ohrozujú kamene a technické prekážky

Podľa neho k tomu mohla prispieť aktuálna situácia v lyžiarskych strediskách. Keďže nižšie položené otvorené nie sú, väčšina lyžiarov navštevuje práve strediská vo vysokohorskom prostredí, takže je tam zvýšený pohyb a s tým súvisiaci aj počet úrazov. „Na druhej strane je málo prírodného snehu okolo zjazdových tratí, sú tam rôzne vývraty, kamene a iné technické prekážky,“ konštatoval Janiga. Lyžiari i turisti v horskom prostredí by si mali na seba podľa neho dávať pozor a situáciu nepodceňovať. Aktuálna zima je veľmi atypická, keďže je málo snehu a počasie je veľmi veterné, čo priamo vplýva aj na lavínovú situáciu. Pravidelné vyhodnocovanie podmienok v teréne je preto potrebné podľa riaditeľa HZS robiť počas celej túry, nielen doma na začiatku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM