Monika Vengrínová Rôzne

Knižnica na Západe sa dočkala znovuotvorenia: 80 tisíc kníh vo vynovených priestoroch čaká na čitateľov

Slávnostného znovuotvorenia sa dočkala pobočka Podtatranskej knižnice na sídlisku Západ. Rekonštrukcia, ktorá trvala desať mesiacov, si vyžiadala 1,2 milióna eur, priniesla však niekoľko noviniek, predovšetkým jednoduchšie požičiavanie kníh a krajšie a väčšie priestory.

Ilustračný obrázok k článku Knižnica na Západe sa dočkala znovuotvorenia: 80 tisíc kníh vo vynovených priestoroch čaká na čitateľov
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Stále ešte nemôžem uveriť tomu, že sa podarilo takéto veľké dielo. Sme radi, že sa nám podarilo odstrániť všetky nedostatky a že to úsilie stálo za to. Zvládli sme to a dnes, v tomto daždivom počasí nám začalo do knižnice padať šťastie. Veríme, že všetko bude len a len dobré,“ teší sa z vynovených priestorov riaditeľka Podtatranskej knižnice Anna Balejová a dodáva, že si prajú hlavne plnú knižnicu spokojných čitateľov, ktorí budú v knižnici tráviť čo najviac času, a tiež nové knihy pre nich.

S rekonštrukciou knižnice sa začalo ešte v septembri minulého roka a práce trvali dodnes. Celá prestavba a inovácie si vyžiadali náklady vo výške 1,2 milióna eur, ktoré išli cez štrukturálne fondy. V rámci rekonštrukcie dostali priestory pobočky nový šat, pričom úplne nová je strecha, zbúrali a postavili sa nové priečky, získal sa otvorený priestor pre činnosť knižnice, urobili sa nové stropy, sieťové a elektrické rozvody. Knižnica dostala nové svietidla, zariadenie i technické vybavenie.

O novinkách knižnice sme vás informovali tu: http://poprad.dnes24.sk/…iniek-176373

Prešovský samosprávny kraj (PSK) získal do svojej správy sedem knižníc, ktoré ale neboli v dobrom stave. Ako prvá prišla na rad knižnica v Bardejove, táto popradská je štvrtá. „Ja osobne vnímam investíciu do knižníc ako veľmi zaujímavú, keďže investujeme ako do histórie, tak do prítomnosti, ale v prvom rade do budúcnosti. Máločo má takýto charakter. Možno si niekto povie, že iné veci sú potrebnejšie, ale pokiaľ nemáme múdrosť obsiahnutú v knihách, tak potom človek veľmi stráca,“ myslí si predseda PSK Peter Chudík s tým, že kraj pravidelne investuje práve do knižníc na nákup knižničného fondu nemalú čiastku. „Predpokladám, že budúci rok pôjde do našich siedmich knižníc zhruba stotisíc eur, ktoré si jednotlivé knižnice rozdelia samé,“ dodal. V pobočke Podtatranskej knižnice na sídlisku Západ je aktuálne zhruba 80 tisíc zväzkov kníh, čoskoro k nim tak však pribudnú ďalšie.

Popradská knižnica sa konečne dočkala. Knihy zo skladov su späť na svojom mieste
22
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM